Vuk Miletić: Ili treniraš ili si rekreativac

Vuk Miletić ima 15 godina. Pre 4 godine, odlučio je da se pridruži šabačkim kajakašima. Danas je, kao takmičar prve godine kadeta, velika uzdanica Kajak kluba “Zorka“, ali i nada srpskog kajaka. Pažnju na sebe privukao je sjajnim trkama prošle godine, tako da je, kao najmladji, 2017. godine bio u timu reprezentacije Srbije na Olimpijskim nadama.

 

Ove godine, na nedavno održanom Kupu Srbije, bilo je zadovoljstvo gledati svaku njegovu trku. A rezultati sjajni… U kategoriji kadeta, gde su ove godine i takmičari koji su godinu dana stariji, Vuk je osvoji zlato u disciplini K-1 1000m, zlato u disciplini K-1 500m i srebrnu medalju u disciplini K-1 200m. Vuk na obali, nema sličnosti sa Vukom na vodi. Miran, tih, bez ikakvog izdvajanja od njegovih drugova, kada krene trka to više nije taj dečak. Vuk nam je potvrdio da do toga, uopšte nije lako doći:

 

– U jednom trenutku shvatio sam da je vreme da zacrtam neki cilj i da to moje treniranje dobije neki smisao… Trenirao sam, ali nekog baš zapaženog uspeha nije bilo. Nisam bio zadovoljan. To mi je dosadilo, uložio sam mnogo truda, na treninzima sam počeo da dajem sve od sebe i polako, rezultat je došao.

Koje su to situacije kad propuštaš trening?

 – Da propustim trening?! To je nemoguća misija… Skoro da mi se ne dešava… I kad se baš desi, sledećih dana mnogo više radim…

Šta je najbitnije na treningu?

– Na treningu je najbitnije da ga odradiš sa 100% koncentracije, prosto kad je trening onda treniraš, misliš samo o tome, trudiš se da sve što treba uradiš, uradiš maksimalno ispravno, da koriguješ nedostatke… Prosto je, ili treniraš ili si rekreativac!

Da li imaš neki poseban režim ishrane?

– Ne, nemam neki poseban režim ishrane, ali se koliko god mogu trudim da  izbegavam slatkiše i brzu hranu.

 

Koliko je za takmičara bitno da zna da u treneru, ali i u ekipi sa kojom trenira, ima podršku?

– Odnos, odnosno poštovanje prema treneru je jako bitno. Moramo da shvatimo koliko oni energije i truda ulažu u nas. Na nama je da im uzvratimo dobrim radom, a rezultati će doći. Nekad bolji, nekad lošiji, ali trud ne sme da izostane. Bitno je da smo uvek podrška jedni drugima, da je atmosfera u timu dobra, i na treningu I na takmičenjima.

Koliko je za tebe opterećenje ili možda još veći podstrek to što se od tebe uvek očekuje dobar rezultat?

– Iskreno, ne osećam pritisak. Naprotiv, dodatnu snagu mi daju ta očekivanja. I ono što je najvažnije, znam da imam podršku moje porodice, da su oni tu i samo idem napred!

Koji ti je cilj za ovu godinu?

– Ove godine imam dva važna cilja, a to su medalja na Olimpijskim nadama i da budem prvak države u kadetskoj konkurenciji.

Kako uspevaš da uskladiš obaveze u školi sa treninzima?

– Lagao bih kad bih rekao da je lako, ali trudim se da nadjem neki balans. Nekad prednost dam kajaku, ali ova godina mi je posebno važna, jer me čeka polaganje završnog ispita za upis u srednju školu.

Koju srednju školu želiš da upišeš?

– Planiram da upišem Tehničku skolu u Šapcu.

Šta misliš da će šabačka Mačva uraditi u Kupu Srbije?

– Nisam neki pratilac fudbala,  ali znam da Mačva ima jak tim ove sezone i samim tim se nadam da će dobro proći!

 

Kad su fudbaleri u pitanju, nećemo da prognoziramo, ali kad je Vuk Miletić u pitanju, dozvolićemo sebi da vam svima poručimo da zapamtite njegovo ime! Srećno!

 

 

Daliborka Delibašić