Vađenje zuba i trening…da ili ne?

Pretpostavljam da svi već znate koliko je bitna redovna poseta stomatologu, i pravilna higijena usne duplje kako biste sprečili kvar zuba, ali dešava se čak i uz dobru negu da dođe do kvara zuba. Većinu problema stomatolozi nastoje da reše najmanje invazivnom metodom, ali ako je neophodno vađenje zuba iz bilo kog razloga, kod zdrave dece koja se bave sportom i mladih sportista, često nailazimo na različita mišljenja, da li trenirati ili ne nakon vadjenja zuba. Posetili smo stomatološku ordinaciju My Dental Office i zatražili savet od stomatologa dr Igora Bratića.

Dr Bratić ako je neophodno vađenje zuba koje savete biste dali mladim sportistima?

Postoje 10 osnovnih pravila za pre i posle vađenja zuba, koja se odnose na decu svih uzrasnih kategorija, pod pretpostavkom da su zdrava:

  • Intervenciju najbolje obaviti u jutarnjim časovima.
  • Dva do tri sata pre vađenja zuba obavezno dobro doručkovati, jer posle zahvata par sati ne bi trebalo konzumirati hranu.
  • Ukoliko je neophodno uzeti analgetik (lek protiv bolova) , izabrati onaj čije ime ne počinje na A. Dakle ne aspirin i ne andol jer mogu pojačati krvarenje.
  • Dok traje anestezija izbegavati jelo. Meka tkiva (jezik, usna,desni, obraz) mogu biti utrnuti i par sati nakon intervencije pa postoji opasnost da se ugrizemo i povredimo tokom jela, a da toga nismo svesni.
  • Izbegavati vruću hranu i tvrde namirnice. Hranu najbolje blendirati dok rana potpuno ne zaraste (potrebno je oko dve nedelje). Preporučuje se sladoled na dan kada je vađen zub.
  • Hladnu oblogu (peškirić ili krpa pokvašena hladnom vodom) nasloniti na obraz na mesto gde je vađen zub i držati oko 10 minuta pa napraviti pauzu oko 10 minuta. Ceo postupak ponoviti par puta na dan kada je vađen zub.
  • Higijena usta je i dalje obavezna, međutim prvog dana nakon vađenja tokom pranja izbegavati mesto gde je vađen zub. Ne preporučuje se intenzivno mućkanje i ispiranje zuba vodom ili tečnostima za ispiranje usta.
  • Spavati na uzdignutom uzglavlju i na strani suprotnoj od one na kojoj je vađen zub. Potreban je kvalitetan odmor (najmanje 8 sati noćnog sna).
  • Piti dosta tečnosti i hraniti se raznovrsno.
  • I ono što verovatno najviše interesuje vaše čitaoce je povratak na trening…Prvih 24 sata nakon vađenja zuba izbegavati svaku intenzivnu fizičku aktivnost (trening). Ukoliko je vađenje bilo hirurško (sa odizanjem režnja sluzokože i šivenjem rane) ovo uputstvo važi sve do skidanja konaca (7-10 dana)!

Za SportJunior

Dr Igor Bratić

logo jelena