U nedelju prvi rvački Kup u sezoni

Rvači Srbije u konkurenciji juniora otvoriće sezonu grčko-rimskim stilom na prvom ovogodišnjem Kupu u Kanjiži. Domaćin Kupa je Rvački klub Potisje iz Kanjiže, a pre početka takmičenja, od 10:00 do 10:30 zakazano je merenje, dok je početak takmičenja zakazan u 11:30.

Prvobitno je bilo u planu da se Kup održi dan ranije, ali je zbog zauzetosti Sportske hale “Banje Kanjiža”, takmičenje zakazano za peti dan februara. Uprkos ovim promenama, očekuju se veoma zanimljivi okršaji juniora.

Rvanje je borilačka veština koja se pojavila još u antičkom periodu. Cilj takmičara, jeste da savlada protivnika, odnosno drugog borca, korišćenjem raznih zahvata ali nije dozvoljeno nanošenje udaraca. Vremenom se i sam sport razvijao a samim tim i stilovi rvanja kao i tehnika. Takođe, određene razlike postoje i u bodovanju, od stila do stila, kao i u zabranjenim zahvatima.

Postoji više stilova u rvanju ali su najzastupljenije borbe grčko-rimskim i slobodnim stilom.

U grčko-rimskom stilu zabranjeno je držanje protivnika ispod pojasa, kao i aktivno korišćenje nogu za izvođenje bilo koje vrste zahvata. Grčko-rimski stil rvanja nalazi se na listi olimpijskih disciplina još od prvih modernih Olimpijskih igara 1896. u Atini a od 1908. redovna je disciplina letnjih Olimpijskih igara.

Pravila koja se odnose na Slobodan stil dozvoljavaju takmičaru da koristi noge kako u napadu ako i u odbrani. Rvanje slobodnim stilom postalo je olimpijska disciplina 1904. godine, dok je za žene uvršćeno  na listu leta 2004. godine.