Svetsko srebro za vaterpoliste! Kapiten Vučinić u idealnom timu!

Muška vaterpolo reprezentacija osvojila je srebrnu medalju na Svetskom juniorskom prvenstvu u Kuvajtu. Srpski juniori su u finalu poraženi od vršnjaka iz Grčke rezultatom 6:4 (2:0, 1:1, 0:0, 3:3), a tom prilikom vaterpolisti Grčke su odbranili titulu osvojenu pre dve godine u Beogradu.

Grci su bolji bili u startnim minutima, i prvu četvrtinu rešili u svoju korist. Tek krajem poluvremena, Radović je postigao naš prvi pogodak u finalu. Nakon rezultatske klackalice u trećem kvartalu, Grčka je u poslednjih osam minuta došla do tri gola prednosti, ali se izabranici selektora Stevanovića nisu predavali, te su prišli na -1, 5:4. Ipak, Grci su u finišu potvrdili razliku i trijumfom obezbedili zlato.

U reprezentaciji Srbije jedino je kapiten, Vučinić, rođen 1999. godine, dok su ostali vaterpolisti mlađi. Srebro je veliki uspeh za ovu generaciiju Srbiju, a to je prva medalja za mlađe kategorije od 2017, kada su juniori osvojili bronzu u Beogradu. Upravo Đorđe Vučinić deo je idealne postave šampionata, koju čine i Mitrakis, Kuvetis, Papanastasiju (Grčka), Inaba (Japan), Novara (Italija) i Sanahuja (Španija). Najbolji igrač prvenstva je Inaba a najbolji golman Mitrakis.

 

Srbija – Grčka 4:6 (0:2, 1:1, 0:0, 3:3)

Sudije Gomez (Španija) i Zvart (Holandija). Igrač više: Srbija 14 (3), Grčka 8 (1). Peterci: Grčka 1 (1).

 

SRBIJA: Gavrilović, Branković 1, Barać, Nešić, Stanojević 1, Mitrović, Vučinić, Cvetković 1, Martinović, Šulc, Pljevančić, Radović 1, Mišović. Savezni trener: Uroš Stevanović.

GRČKA: Dalmaras, Kalogeropulos,  Alafrakis 2, Kiuvetos 2, Nikolaidis 1, Papnastasiju, Kakaris 1, Rompopulos, Papageorgiu, Diplaros, Halivopulos, Gonotakis, Mitrakis. Savezni trener: Lorantos.

Foto: waterpoloserbia.org