Svetski kup za veslače na Savskom jezeru

U Beogradu se, na Savskom jezeru održava prvi ovogodišnji Svetski kup, na kom učestvuju veslači i veslačice iz 26 zemalja. Takmičenje je otvoreno u petak, 5. maja i traje do nedelje, 7. maja.

Nakon prvog dana, u polufinale su se direktno iz kvalifikacija, plasirali  dvojac bez kormilara Miloš Vasić i Nenad Beđik, zatim skifista Marko Marjanović i skifista za lake veslače Miloš Stanojević. U repasažu su, u dubl skulu za lake veslače Petar Jovanović i Marko Jošić izborili plasman takođe u polufinale, pošto su osvojili drugo mesto u drugoj grupi. Četverac bez kormilara Aleksandar Beđik, Igor Lucić, Igor Đerić, Damjan Lazić veslaće u repesažu za polufinale, odnosno finale.

Našu reprezentaciju čine: U dvojcu bez kormilara veslaće Miloš Vasić i Nenad Beđik, u skifu Marko Marko Marjanović, u skifu za lake veslače Miloš Stanojević, u dubl skulu za lake veslače Petar Jovanović i Marko Jošić, a u četvercu bez kormilara Aleksandar Beđik, Igor Lucić, Igor Đerić i Damjan Lazić.

 

Svetski kup je takmičenje sa tradicijom od 20 godina. Održava se tri puta godišnje, odnosno tri regate, a ove sezone, nakon Beograda domaćin će biti Poznanj, u Poljskoj, i zatim Lucern u Švajcarskoj. Na Savskom jezeru, pored naše selekcije, takmiče se i  Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Belorusije, Brazila, Bugarske, Hrvatske, Kube, Češke, Španije, Estonije, Velike Britanije, Mađarske, Republike Irske, Litavnije, Holandije, Poljske, Portugalije, Rusije, Slovenije, Švajcarske, Slovačke, Tunisa, Ukrajine i SAD.

 

Fotografija: serbian rowing.org.rs