Šta sve možeš s loptom?

Lopta je najbolji drug tokom odrastanja. Tu je kad se biraju timovi za fudbal ili basket, kad se dele ekipe za odbojku ili kad želiš nešto novo, nešto drugačije, na primer rukomet

 

Mnogo pre računara i telefona, you tube-a i  Instagrama, bila je lopta, prva igračka u svakom odrastanju. Bilo je to pre gojaznosti, kao najvećeg problema javnog zdravlja koji se pojavio u 21. veku. Epidemiji gojaznosti doprineli su brojni uzročnici – od neadekvatne ishrane, do nedovoljne fizičke aktivnosti i pojave novih tehnologija, koje su doprinele da čovek bude sve manje fizički aktivan.

Poslednji podaci govore da je gotovo svako treće dete u Srbiji gojazno, što dovodi i do mnogih drugih zdravstvenih problema, a da bi se ukazalo na važnost borbe protiv gojaznosti, najveće svetske organizacije u svojim preporukama navode važnost uključivanja svih segmenata društva i organizovanih akcija u školama, sportskim klubovima, organizacijama i institucijama.

Kod nas, kao i u svetu u rešavanje ovog ozbiljnog globalnog problema uključile su se mnoge kompanije svojim programima za borbu protiv gojaznosti. Brojne inicijative dolaze iz različitih biznis sektora, a doprinos izradi Nacionalnog programa za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih, koju sprovodi Ministarstvo zdravlja Republike Srbije podržale su brojne kompanije i prehrambeni proizvođači.

Podrška kreiranju svesti o važnosti bavljenja sportom stigla je od kompanije Marbo Product, članice PepsiCo grupe koja je najavila donaciju više od 7000 lopti za fudbal, košarku, odbojku i rukomet svim osnovnim školama na teritoriji Srbije, odnosno preko 15000 lopti za region Balkana. Kompanija je za potrebe ove društveno-odgovorne kampanje iskoristila marketinšku snagu svog brenda Chipsy u okviru kampanja „Pokaži fudbalsku strast“, a važnost projekta prepoznao je i proslavljeni reprezentativac Dejan Stanković koji promoviše donaciju. Uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, lopte će stići do više od 1200 škola na teritoriji Srbije. Pored Srbije, lopte će stići i u sve osnovne škole u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, čime će osnovci iz celog regiona dobiti priliku da se oprobaju u timskim sportovima poput fudbala, košarke, odbojke i rukometa.

Pored doprinosa zdravim životnim stilovima, donacija lopti za ekipne sportove mogu imati efekta i na mnoge druge aspekte pravilnog psiho-fizičkog razvoja, timskog duha, učenju pravilima fer pleja, koordinaciji i oslobađanju stidljive dece u kontaktu sa drugarima, čime će  postati deo tima i u isto vreme jačati mišiće celog tela. I ne samo to, donacijom lopti promovisaće se zdrav navijački duh i prave sportske vrednosti. Od lopte kao prve igračke do rekvizita za zdrav i pravilan razvoj dece i mladih, zaista neprocenjiv doprinos.