Srbija je prvak sveta!

Košarkašice Sportske gimnazije iz Beograda, su na Svetskom školskom prvenstvu osvojile prvo mesto i time nas dovele u svetski vrh školskog sporta!

Sportska gimnazija iz Beograda ostvarila je izvanredan uspeh na Svetskom školskom prvenstvu koje je od 29. aprila do 7. maja 2017. održano u hrvatskom primorskom gradiću Poreč. Naše košarkašice su u finalu ovog takmičenja pobedile Grčku s 71:52 i tako stigle do svetske krune. Na planetarnom šampionatu, koji je okupio predstavnike 28 zemalja, u muškoj konkurenciji ogledali su se đaci Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada.

Za naš tim, koji je vodio profesor Andrej Stanojević, nastupalo je sedam juniorskih reprezentativki Srbije iz Crvene zvezde i Radivoja Koraća.Sjajne košarkašice su posle utakmice umele da proslave ovaj veliki uspeh. Zajedno sa navijačima zapevale su “Đurđevdan“
Ovo je prvo zlato za Srbiju na školskom svetskom prvenstvu u bilo kom sportu! Do sada je Sportska gimnazija osvojila dve bronze u košarci, jednom muškarci i pre dve godine devojke. Na Svetskom školskom prvenstvu učestvovalo je 28 ekipa iz celog sveta i sa svih kontinenata. Naša igračica Ivana Katanić je MVP, a u prvoj petorci sampionata je i Nevena Naumčev – kaže trener Stanojević.

Na ovaj način smo samo pokazali da je Srbija zemlja košarke, jer su seniorke šampionke Evrope i trećeplasirane na Olimpijskim igrama, a seniori vicešampioni sveta i srebrni sa Olimpijskih igara.
Srbija je na Svetskom prvenstvu u Poreču igrala u sastavu: Nevena Naumčev, Dejana Stevanović, Jovana Damjanović, Tijana Jelić, Anđela Đorđević, Jovana Lazić, Marta Vulović, Mina Đorđević, Ivana Katanić, Dajana Pavlović, Teodora Turudić, Marijana Zukanović.
Trener ekipe je Andrej Stanojević, a stručni štab su činili Lucija Stanišić, Radosav Nikolić i Vesna Ivanović.

Bravo devojke!