Sergej Lukić- Jedan od predvodnika istorijske generacije badminton reprezentacije Srbije

U sjajnu kolekciju medalja i trofeja, badmintonac Sergej Lukić na Evropskom šampionatu za igrače do 17 godina dodao je i istorijsko reprezentativno srebro. U razgovoru za Sportjunior, Sergej je približio ovaj sport čitaocima i predstavio ga na pravi način. Sergej, inače član Badminton kluba Zmajevi iz Kruševca, trenutno je treći takmičar u Evropi prema listi Evropske badminton konfederacije, dok u konkurenciji dublova zauzima prvu poziciju. Samo u ovoj sezoni, Sergej je postao vlasnik najsjajnijih  medalja sa Balkanskog prvenstva, prestižnih kupova po Evropskim gradovima, ali i prve seniorske titule Srbije.

Badminton je krenuo da trenira kada je pošao u školu, a danas predstavlja je Srbiju širom sveta i utiče na razvoj sporta kod nas.

Krenuo sam da treniram sa 6 godina kada sam krenuo u školu, jer mi je učitelj bio trener. Kod nas je badminton jos uvek u fazi razvoja, mada poslednjih godina se intenzivnije razvija i popularniji je čemu smo doprineli i mi. Turniri se razlikuju po broju učesnika, kvalitetu igrača i organizacije. Dosta je zastupljeniji među Kinezima, Japancima i Koreancima, dok u Evropi dominiraju Danci, Francuzi, Nemci, Rusi mada umeju da iznenade i igrači koji nisu iz ovih država“.

Obzirom da se badminton u Srbiji još uvek razvija, okosnicu naših reprezentacija čine znatno mlađi takmičari.

Neretko smo najmlađi igrači na turniru, ali nas to ne sprečava da damo maksimum, čak nas i motiviše da pređemo svoje granice. Učešće na svetskom kupu mi znači kao veliko iskustvo i lekcija u badmintonskoj karijeri“.

U početku, srpski badmintonci su predstavljali senzaciju na turnirima, ali sve bolji rezultati i osvojene medalje doprineli su da se ta uloga promeni, pa su sve češće favoriti.

Ići na turnir kao favorit je velika odgovornost za mene, ali je i odskočna daska. Poslednjih godina puno radim na tome da fokus bude samo na meču i sebi i da se ne obazirem na to da li sam favorit ili ne“.

Lukić pored singla, igra i u muškom dublu, ali i u miksu, a upravo je na Evropskom prvenstvo odlučujuću pobedu reprezentaciji doneo u dubru sa Mihajlom Tomićem.

Između dubla i miksa radije biram dubl. Dubl je mnogo brži, eksplozivniji i imam odličnog dubl partnera sa kojim ostvarujem odlične rezultate“.

U kolekciji medalja, Lukić ima zlato sa Balkanijade, tri zlata i srebro sa završnog Prvenstva Srbije, zlato i srebro sa Evropskog kupa u Poljskoj, dva zlata sa Juniorskog kupa Srbije, bronzu sa Svetskog juniorskog kupa, a ipak ističe da je svaka medalja bitna na svoj način, ali je zadovoljan i odličnom igra koju prikazuje čak i kada takmičenje ne završi na postolju.

Svaka nova medalja mi je omiljena i na svoj nacin draga. Ponekad lakše, ponekad teže stignem do medalje, a draže su mi one do kojih se teže stiže. Odlično pamtim i turnire na kojima nisam osvojio medalju, ali sam u tom trenutku prikazao vrhunsku igru, pa iako izgubio, ne osećam se kao gubitnik. Mogu da izdvojim jedan od najdražih trenuraka u karijeri, kada smo postali Balkanski prvaci i savladali Turke po prvi put“.

Za ovakav uspeh potrebni su svakodnevni treninzi, ne preskaču se čak ni praznici, a Sergej je pohvalio svoj tim i trenere.

Iako su treninzi svakodnevni, to ih ne sprečava da budu kreativni, profesionalni i da pomeraju svoje granice. Ponekad uz muziku na treningu proslavljamo Novu godinu ili Božić“.

Kada ne osvaja medalje, Lukić je šaljivo odgovorio – Osvajam ženska srca.

Pored svih medalja i treninga, ovaj reprezentativac Srbije je i odličan učenik.

Druga godina sam Gimnazije, uspevam da ostvarim odličan uspeh uz maksimalne napore, a profesori uglavnom nemaju razumevanja za sport. Često navode obrazovanje kao prioritet, sa čime se slažem, ali ne tako izričito kao oni, jer je život ispunjeniji kada radiš ono što voliš“.

Mladim sportistima na početku badminton karijere savetuje: „Početnicima savetujem da ne odustanu sa prvim porazom, da zavole sport, a kada radiš ono što voliš, uspeh je zagarantovan“, završio je reprezentativac Srbije u badmintonu, Sergej Lukić.

 

Foto: facebook.com/org.bass/ ;/badminton.org.rs/