Sabina Šurjan: Čast je igrati za Srbiju na OI

U oktobru ove godine, najbolji mladi sportisti sveta nastupaće na Olimpijskim igrama mladih, u Argentini.Prvi put na ovom sportskom okupljanju i Srbija će imati predstavnike. Do prve vize, došla je stonoteniserka, Sabina Šurjan. Naša juniorka, je odličnim partijama na kvalifikacionom turniru u Tunisu, izborila put u Buenos Ajresu, a evropski broj jedan i odnedavno punoletna stonoteniserka, za Sportjunior je iznela impresije i očekivanja.

Put do Argentine, za Sabinu je bio preko Tunisa. Iako nije startovala u kvalifikacijama kako je priželjkivala, drugog dana takmičenja je ispunila očekivanja.

Prvi dan sam izgubila od Kukulkove (Slovačka) 4:3. Vodila sam 3:1, i na 3:3 sam vodila 9:7 i tamo mi je dala dva pardona. Imala je na kraju sreće, ali je i dobro igrala. Na kraju se ona kvalifikovala prvi dan. Taj meč mi je bio težak, jako. A drugi dan sam odigrala nikad bolje, najteži meč mi je bio u polufinalu, protiv Turkinje. Ali naravno morala sam da se borim svaki meč”.

Pre kvalifikacija, u Tunisu je takođe održano i Državno otvoreno prvenstvo, na kom je Sabina osvojila pojedinačno i ekipno zlato.

Puno samopouzdanja sam dobila, ali je ipak drugačije igrati turnir, nego kvalifikacije za OI, jer imam pritisak, da znam da mogu, samo treba sve od sebe da dam”.

Činjenica da je prva sportistkinja iz Srbije, koja je stekla pravo učešća na ovoj sportskoj smotri, Sabini ne predstavlja pritisak, već najveći nivo časti, jer će predstavljati svoju državu.

Na Olimpijadi će biti jako teško, jer su tamo najbolji igrači sveta, Kina, Japan, Rusija, Francuska. Ali obećavam da ću ja dati sve od sebe, i uzeti medalju. Ali je to,jako teško. Borbu obećavam naravno”.

Karijeru je počela sa šest godina, u rodnom  Bačkom Gradištu, prvi trener joj je bio tata, a brat saigrač u klubu.Danas su joj najveće rivalke iz Rusije i Rumunije, ali njen broj medalja i trofeja raste.

Najdraža medalja mi je sa Evropskog prvenstva. Imam pet bronzanih i jedno srebro. Naravno, ima još turnira gde sam osvojila zlato, kao što je Hungarian open i Tunis open. Ovaj turnir u Tunisu, bih igrala opet. Najznačajniji sportski trenutak u mojoj karijeri je plasman za OI , nikad lepši osećaj nisam imala”.

Kada ne osvaja medalje, Sabina trenira još više i priprema se za nove turnire, ali se susreće i sa problemom kako uklopiti školu i sport.

Jako je teško sve to postići , jer mesecima nisam u školi i onda kad dođem, treba sve da odgovaram”.

Ipak, njeni snovi su u svetu profesionalnog stonog tenisa, a mi joj želimo da nastavi stazom uspeha.

Foto: Privatna arhiva