Da je ona otišla na fudbal, rukomet danas ne bi bio isti…

Ona je jedna od najboljih rukometašica sveta. Ona je neko ko je puno pružio rukometu, neko ko živi svoj san, a sve to ne bi bilo moguće da nije veliki profesionalac i pre svega dobar čovek. Ona je najbolje desno krilo Evropskog prvenstva 2012, ona je član idealnog tima Lige šampiona 2014, ona je najbolje desno krilo Svetskog prvenstva 2015! Ona je nebrojano puta učestvovala u humanitarnim akcijama, ona voli da pomogne, ali o tome ne želi da priča!

 Ona je Jovanka Radičević!

Jovanka je rođena u Podgorici (SFRJ, danas Crna Gora), 23.oktobra 1986.godine. U timu igra na poziciji desnog krila. Karijeru je započela u podgoričkoj Budućnosti gde i ostaje 7 godina do odlaska u Madjarski Djer. Od 2013. nastupa za makedonski Vardar. Do 2016. standardna reprezentativka.

U karijeri je osvojila 7 puta prvenstvo i kup Crne Gore, dva puta Kup pobednika kupova, dva puta prvenstvo i Kup Madjarske, sa Djerom je osvojila ligu šampiona, igrala nekoliko polufinala i finala lige šampiona, a sa reprezentacijom je uzela srebrnu medalju na Olimpijadi u Londonu i zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu  2012 sa reprezentacijom Crne Gore.

ehfclz-zrkvardar-gyor-5880

Jovanka da li si i kao dete znala da će rukomet biti tvoj poziv u budućnosti?

Obožavala sam loptu, ali fudbal je bio moj favorit. Mislila sam da ću se profesionalno baviti fudbalom. Međutim roditelji mi nisu dali jer su smatrali da je muški sport. Majka mi se bavila rukometom i na njen nagovor sam krenula putem rukometa sa 12 godina. Početak je bio zanimljiv, nisam ni slutila da će biti toliko ozbiljno, ali, malo po malo, rukomet je postao moja velika ljubav i bez lopte i treninga nisam mogla zamisliti dan.

Da li ti je i sada kao profesionalcu mišljenje porodice bitno?

Porodica je bila i ostala moja najveća podrška, kada je bilo srećnih trenutaka i uspeha, ali i suza i tužnih momenata. Moj oslonac, čije mišljenje izuzetno poštujem.

Kako rukomet izgleda sada kada si profesionalac, kada više nije samo igra?

Rukomet je moj način života, moj posao….to ima svoje prednosti i mane. Bilo je puno odricanja kroz detinjstvo,ali ne žalim ni jednog trenutka i sve bih opet uradila isto.
Sa rukometom sam proputovala svet, ali kada profesionalno počneš da se baviš nekim sportom često nisi u mogućnosti da obiđeš gradove u kojima se nalaziš, zbog obaveza i utakmica.

Uvek treba dati sve od sebe,put ka uspehu nije lak,  ako želite da budete na vrhu,morate vredno raditi.

jovanka-radicevic12Šta je bitno u kolektivnom sportu?

Kolektivni sport je jako zahtevan, jer nisi sam, pa da je potrebno samo sebe da spremiš za meč. Svaka karika u timu je jako važna, svako nosi odgovornost i potrebno je da bude posvećen od pocetka do kraja. Ali je i druženje sjajno. I sjajno je biti deo ekipe!

Koliko ti je konkurencija bitna?

Zdrava konkurencija je jako važna, jer kada znaš da nisi sam, a pritom ne daješ svoj maksimum, ima neko drugi na tvom mestu ko će dobiti šansu i možda je iskoristiti bolje nego ti. Zato….uvek dajte sve od sebe i rezultat uvek dođe…svaki trud se isplati.