Ritmička gimnastika- dođite da vidite juniorsku reprezentaciju na Državnom prvenstvu

Jednog subotnjeg jutra u novembru prekinuli smo mlade reprezentaivke Srbije na času baleta. Njih 6 čini grupu u juniorskoj grupnoj vežbi i predstavljaće Srbiju na Juniorskom evropskom prvenstvu u Budimpešti. Juniorska grupa vežba u sastavu: Andrijana Blažić (2002), Anđela Mažibrada (2003), Dunja Stanisavljević (2003), Isidora Marković (2003), Jelisaveta Mitrović (2002) i Sofija Barjaktarević(2004) sa trenerom Darijom Mitrović.

Koliko dugo traju pripreme jedne grupne vežbe?

Anđela: Pripreme traju oko 6 meseci. To uključuje vreme od izbora muzike, koreografije, uvežbavanja pa sve do samog nastupa. Grupna vežba je duža od individualnog nastupa i teža za pripremu, s obzirom na to da nikada ranije nismo zajedno nastupale, pa je potrebno dosta privikavanja i usklađivanja.

Kako se usklađujete? Ko broji ili komanduje?

Darija Mitrović (trener): Za sada ja. Dok se u grupi ne izdvoji prirodan lider, trener daje znakove i broji. To je za početak najbolji način da se devojke uvežbaju da vežbu izvode kao jedna iako ih ima 6

.Pretpostavljam da je muzika već izabrana?

Darija Mitrović (trener): Muzika je jako bitna i na to se polaže dosta pažnje. Za ovu vežbu izabrana je pesma „Igrale se delije“ ali u remix varijanti, za koju je aranžman uradio Sanja Ilić, a u izvođenju Bojane i Nikole, pobednika TV takmičenja „Ja imam talenat“.  Numera je istovremeno i interesantna i pogodna za vežbu sa čunjevima.

Da li sve uspevate da postignete?

Andrijana: Trudimo se zaista, ali je dosta teško. Sastajemo se 6 puta nedeljno, a nismo sve ista smena u školi. Uglavnom imamo razumevanja u školi oko odsustvovanja, ali ipak posle sve to treba nadoknaditi, a tu su i pripreme za maturu.

Da li ste ikada razmišljale o drugom sportu? Recimo zašto nisam otišla na košarku?

Jelisaveta: Uglavnom smo sve od kad znamo za sebe bile u gimnastičkim salama. To je nekako prirodno. Stvarno nikada ne razmišljamo o drugo sportu. treniramo ritmičku gimnastiku jer je to ono što zaista volimo.

Sve ste veoma vitke. Da li pazite na ishranu ili vam to mrsko pada?

Dunja: Mora stalno da se pazi. najgore je kada nam je dosadno ili kada smo u školi. Drugari nas ponude, ali jedan zalogaj čipsa ili gutljaj gaziranog, nije tako strašno. Sve je u glavi, bitno je da možeš da se zaustaviš.

Šta očekujete na Juniorskom evropskom prvenstvu u Madjarskoj?

Sofija: Konkurencija će biti veoma jaka, ali mićemo dati sve od sebe i potrudićemo se da sve prođe u najboljem redu. Naša vežba je odlična, ima sve neophodne elemente, tako da najviše zavisi od nas.

Pomenuli ste konkurenciju. Ko su najveći favoriti? Jel imate tremu?

Isidora: To su uvek Rusi i Belorusi. Njihove gimnastičarke su uvek najbolje, mada i mi imamo dobre šanse. Što se tiče treme, ona je uvek prisutna, ali kada počnemo, skoncentrišemo se i trudimo se da sve bude savršeno.

I zaista kako su i obećale, na jednom od takmičenja koje prethodi juniorskom evropskom prvenstvu,  Mikula škupu u ritmičkoj gimnastici, održanom u Mađarskoj 09-11.12.2016. godine, uspešno su nas predstavile i zauzele 2. mesto.

Ukoliko želite da vidite naše reprezentativke i njihov nastup uživo, predlažemo da posetite Državno prvenstvo u ritmičkoj gimnastici 24.12.2016. u Hali Pinki od 12-13h. Grupa će svoju tačku izvoditi tri puta. Ulaz je besplatan!