Promocija umetničkog klizanja na turniru “Skate Helena 2017”

Protekle nedelje u Beogradu je organizovano deseto po redu inostrano takmičenje u umetničkom klizanju  “Skate Helena 2017” u kategorijama pionira, mlađih i starijih juniora kao i seniora. Reč je o takmičenju koje je održano u ledenoj dvorani Pionir u organizacije kluba Helene Pajović kao i Klizačkog saveza Srbije. Održava se u okviru European Criterium takmičenja, i jedno je od pet najvažnijih u ovoj seriji. Učestvovali su klizači i klizačice iz okruženje, pre svega Hrvatske i Makedonije, Rumunije, Bugarske, Turske, Slovačke i Italije, a bilo je takmičarki i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao i sa Tajlanda.

Naša država u muškoj konkurenciji nije imala svog predstavnika, dok je u ženskoj konkurenciji imala takmičarke u svim kategorijama.

Mlađa juniorka Srbije, u konkurenciji od 18 takmičarki, Darja Mijatović izborila je deseto mesto, dok je Marija Maša Jovanović bila plasirana na 13. poziciji. U kategoriji starijih juniorki, između 28 klizačica, najbolje plasirana domaća takmičarka bila je Leona Rogić, koja je zauzela šesto mesto. Sledeća naša najbolje plasirana klizačica bila je Mina Mirčetić na 19. mestu, Anđela Miljević je zauzela 22. a Nevena Mihajlović 23. mesto. Spisak naših klizačica zatvorila je Zona Apostolović plasmanom na 26. poziciji.

Navijači u dvorani, pre svih porodice i prijatelji takmičara imali su čast i zadovoljstvo da gledaju nove nade na ledu pet dana. A najmlađi takmičari pokazali su da plasman na ovakvim takmičenjima nije uvek od najviše važnosti, već druženje sa vršnjacima iz drugih zemalja ali i pokazali svima prisutnima talenat i promovisali umetničko klizanje publici. Ove godine, turnir je podržao NURDOR-ovu humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za izgradnju dečje bolnice u Nišu.