Vaterpolo – naučite pravila i spremno dočekajte finale Kupa Srbije

Mnogo smo puta drhtali, još više puta slavili sa našim vaterpolistima i njihov trud i uspeh i zaslužuju da kažemo malo više o vaterpolu. Kako bi što spremniji gledali finale Kupa Srbije u vaterpolu, Profesor Tatjana Stanković u najkraćim crtama predstavlja pravila i poziva vas da bodrite naše mladiće i devojke.

Vaterpolo je ekipni sport koji se igra u bazenu dimenzija 30×20 metara, minimalne dubine 1,8 metara. Golovi su dimenzija 3×0,9 metara. Gol linije i centar su označeni belim stubićima pored bazena, linija dva metra označena je crvenim, a linja pet metara žutim stubićem. Cilj igre je postići više golova od protivnika. U prostoru dva metra boravi igrač koji je zbog grubog prekršaja isključen na 20 sekundi. Linija pet metara služi za izvođenje slobodnog udarca „peterca“.

Jedna ekipa se sastoji od 7 igrača (6 plus golman). Igrači od opreme nose kapice iste boje i kupaće gaćice, a golman mora da nosi crvenu kapicu. Devojke naravno imaju odgovrajuće jednodelne kupaće kostime.

Lopta je teška od 400 do 450 grama i obima 68 do 71 cm za muški vaterpolo, a za ženski obima 65 do 67 cm. Utakmica traje 4 puta po 8 minuta. Svaka ekipa ima pravo na 3 tajm auta. Igra počinje tako što ekipe plivaju do lopte koja se nalazi na centru od gol linije. Samim tim što se igrači sve vreme nalaze u vodi, vaterpolo je fizički veoma zahtevna igra. Ipak fizička izdržljivost nije dovoljna i najčešće je potrebna dobra taktika i uigranost.

Vaterpolo je olimpijski sport i Srbija je jedna od najtrofejnjih reprezentacija u ovom sportu. Ženski vaterpolo se sve više razvija i verujemo da će i naše vaterpoliskinje, zahvaljujući srpskoj „školi“ vaterpola uskoro biti u svetskom vrhu.