On pleni osmehom, on pliva i na suvom, on osvaja medalje, on je Stefan Mihajlović

Njegov trener, Tijana Banović, sa zadovoljstvom nas je upoznala sa dečakom koji pleni svojom pojavom, ali i sve obara s nogu brzinom kojom preplivava zadate staze u bazenima širom Srbije. Upoznajte Stefana Mihajlovića!

Od kada pliva kod mene, a to je evo već druga sezona, se uvek isticao i odudarao od ostale dece. Kao dete od 6 godina jako je ozbiljno pristupao svakom treningu, upijao sve sto mu se kaže, jednostavno dete koje bi svako poželeo da radi sa njim a nadasve je i prirodni talenat. Sa 6 godina on je usvojio sve četri tehnike što je zaista retkost. Jako je druželjubiv, sva deca iz grupe ga vole i podržavaju. Svoje uspehe zna da podeli sa drugima, a i te kako zna da bodri i podržava svoje drugare iz kluba. Jako je skromno dete i još uvek nije svestan koliko može. Nadam se da ćemo ovakvu decu moći da ispratimo u budućnosti jer oni su naše blago.

Stefan Mihajlović, nedavno je napunio 7 godina! Naučio je da pliva sa 5. O svom pohodu na medalje, u konkurenciji dečaka koji su i stariji od njega 2, 3, pa i više godina, rado je pričao za naš portal.

Prvi put sam ušao u bazen u školi plivanja na Vračaru. Posle par meseci počeo sam da plivam kod Sneže (prof. Snežana Njegovan). Ona me je naučila sve stilove. Redovno sam trenirao i kada sam imao 6 godina prešao sam u Zvezdu, gde Sneža trenira starije plivače.  Moj stariji brat Viktor ima 12 godina. On trenira plivanje, pa sam hteo i ja. Kada sam bio mali išao sam na Viktorove treninge i jako mi se svidelo. Njegovi treneri su se uvek igrali sa mnom. Dozvoljavali su mi da budem sa njima na bazenu tokom treninga. Radovao sam se kada sam napunio 5 godina i krenuo na svoje treninge u malom bazenu.

U kom klubu treniraš?

Treniram u Crvenoj zvezdi. Moj trener je Tijana Banović. Ona je najbolji trener. Uvek navija za mene. Uči me kako da budem još brži. Volim je zato što uvek priča sa mnom pred trku. Ona veruje u mene.  Uvek se zajedno slikamo na takmičenjima. Volimo je jer nam na treningu uvek dozvoli da plivamo i da skačemo u parovima i da plivamo štafetu.

Koja ti je omiljena disciplina?

Moje omiljene discipline su delfin, prsno, kraul i mešovito. Leđno najmanje volim. Retko ko voli da ga pliva od mojih drugara.

Šta ti je najteže na treninzima?

Kada plivamo leđno i kada plivamo  piramidu. (U pomoć nam je pritekao i Stefanov tata Zoran i objasnio da je piramida kada na treningu plivaju povezano 25m kraul+50m kraul+100m kraul+200m kraul.)

Kada si se prvi put takimičio?

Prošlog leta u Petnici. To mi je omiljeno takmičenje. Tamo možemo na otvorenim bazenima da se igramo dok čekamo trku, a imaju i tobogan u bazenu.

Često pobedjuješ i starije takmčare.. Da li se možda malo uplašiš od konkurencije pred trku?

Nikada se ne uplašim pred trku. Obožavam da skačem i da plivam podvodni. Volim kad sam na startnom bloku i čekam pištaljku za početak trke. Uvek su svi stariji i veći od mene. Neki su sporiji, a neki brži. Zavisi da li su dobro trenirali. Ja zato idem na svaki trening. Samo ne volim sredu i nedelju jer tada nema treninga.

Koliko si medalja i pehara osvojio do sada?

Imam 2 zlatne i 1 srebrnu medalju i 1 pehar za najboljeg takmičara u mojoj kategoriji.

Šta kažu tvoji drugari iz male škole na ove uspehe koje postižeš?

Kažu mi BRAVO! Uvek odnesem medalje u vrtić i svi hoće da ih nose oko vrata. Onda im ja ispričam kako mi je bilo na takmičenju.

Ko je tvoj najvatreniji navijač?

Mama i tata, ali najviše moj brat. Viktor mi uvek daje savete na takmičenjima. Raduje se kada dobro otplivam trku. Naučio me je neke trikove u plivanju. Često treniramo i u stanu. Plivamo i na krevetima i na podu. Plivamo gde stignemo. Okrete vežbamo u dnevnoj sobi. Često gledamo klipove na youtube sa raznih takmičenja. Osim Viktora za mene uvek navija i moja drugarica Jovana.  Ona je isto plivačica i jedva čekam da zajedno idemo na takmičenja.

 

Imaš Ii možda omiljenog plivača?

Majkl Felps koji živi u Americi. Volim Čabu Silađija i Velju Stjepanovića.

Da li se baviš još nekim sportom?

Ne, ali volim basket.

U septembru polaziš u školu… Da li si spreman?

Da jako se radujem zato što  ću imati fizičko, matematiku i engleski.

Čega najviše voliš da se igraš sa drgarima?

Pucanja i žmurke.

Uspeli smo da saznamo i da Stefan na dan takmičenja, naročito ako treba da se putuje, prvi i na nogama je već u 5 ujutro. Pošto je rođen 2010. godine na dosadašnjim takmičenjima u 2016.,  ali i sada u 2017. godini skoro da i nema kategorije za njegovo godište. Tačnije, skoro uvek mora da pliva sa 2007, 2008, 2009 godištem. Roditelji i njemu, ali i njegovom bratu Viktoru,  pred takmičenje požele da se lepo provedu i da uživaju dok plivaju. Kada Stefanu kažu da će u grupi sa njim opet biti dečaci koji su dve – tri godine stariji od njega, on im uz osmeh kaže: “Nema veze, ne ljutim se ako su brži od mene”.  

O tome koliko je plivanje, ali i druženje na treninzima i takmičenjima, bitno za decu, pojasnila nam je trener Tijana Banović.

Mnogo je fizičkih koristi od plivanja, dobro je za razvoj mišića, motorike i skladan psiho-fizički razvoj čitavog organizma. U školi plivanja koju ja vodim su deca uzasta od 6-10 godina, moj cilj je pre svega da deca vole plivanje, da vlada zdrava i pozitivna atmosfera, a kada to ide jedno sa drugim i rezultati su neizbežni, mada u njihovom uzrastu najbitnije je da savladaju sve četri tehnike. Sva deca idu na takmičenja shodno svojoj kategoriji. Kroz takmičenja oni uče i sazrevaju. U tom uzrastu i nije bitan toliko rezultat koliko je bitno da tehnički dobro otplivaju, da dobro urade start, okret, ulazak u cilj. To im je baza za sve ono što ih čeka kasnije ukoliko nastave ozbiljnije da se bave ovim sportom.  Igra je jako bitna jer plivanje je specifičan sport, u vodi ste sami sa sobom i svojim mislima i u mladjim uzrastima trening mora da se sastoji iz elemenata igre kako bi lakše i bolje deca usvajala zadatke.Nema dobrog trenera bez dobrog pedagoga. Trener mora da osluškuje svakog plivača, svako dete je priča za sebe, različito misli, oseća pa samim tim ne može prema svakom detetu imati i isti pristup. Uloga trenera je da nauči svog plivača da zna da podnese dostojno i pobedu i poraz jer u suprotnom nema pravog sportiste. Trener je taj koji svog plivača bodri i kada gubi i kada pobedjuje.

Srećno Stefane!

Daliborka Delibašić