Planinari Balkana najuspešniji u Srbiji

Planinarsko sportski klub „Balkan“ iz Beograda osvojio je titulu najuspešnijeg kluba godine u visokogorstvu među planinarskim organizacijama u Srbiji. Do ovog priznanja, došli su nakon prvog mesta u Treking ligi Srbije, drugog mesta u Treking kupu Srbije, a imali su i najviše ispenjanih vrhova iznad 4.000 metara.

Predsednica i osnivač PSK „Balkan“, Milanka Arsić je istakla sve uspehe kluba u protekloj sezoni.

Sve što smo postigli u ovoj godini, ozbiljnim radom i trudom, dovelo je do toga da imamo i najveći broj kategorisanih sportista, čak 11, pa smo i po tome prvi u Srbiji. Naš član, Slavenko Božić, učestvovao je u ekspediciji na Himalaje i ispeo se na Island pik 6.184 metara. U januaru smo organizovali uspon na najviši vrh Afrike – Kilimandžaro kada se sedmoro naših članova ispelo na Uhuru pik 5.985 metara. U julu smo uspešno sproveli uspon na Elburs u Iranu i tada se četvoro naših planinara ispelo na Damavand 5.671 metar. Organizovali smo i takmičenje u Treking ligi Srbije i brojne planinske trke na teritoriji Beograda”.

Takođe, ovaj sport postaje i sve popularniji kod dece, a Balkan je sproveo i akciju “Korakom do zdravlja”.

U našim akcijama „Korakom do zdravlja“ u ovoj godini učestvovalo je više od 1.500 dečaka i devojčica do 12 godina starosti. Uspostavili smo kontakt sa osnovnim školama gde je planinarstvo uključeno u vannastavnu aktivnost, a preko 250 devojčica i dečaka je učlanjeno u PSK „Balkan“. Svakog meseca za podmladak organizujemo po jednu jednodnevnu akciju, a do sada smo decu vodili na Avalu, Kosmaj, Frušku goru, Povlen, Maljen, Homoljske planine”, rekla je Milanka Arsić, za sajt Sportskog saveza Beograda.