Odličan nastup „25. Maja“ na Orka kupu u sinhronom plivanju

Orka kup kao jedno od većih takmičenja sinhronog/umetničkog plivanja u ovom delu Evrope održano je 22.03. – 24.03. u Mađarskoji. Učestvovalo je ukupno 44 kluba iz 15 zemalja u uzrasnim kategorijama početnica, pionira, kadeta i juniora.
Klub za sinhrono i umetničko plivanje „25.maj“ iz Beograda je jedini klub iz Srbije koji je odlučio da okuša sreću na ovom takmičenju. Na put je krenulo 10 devojčica: početnica Helena Đorđević, kao i Teodora Sperlić, Lana Takić, Janja Dabović, Lea Živlak, Lina Velimanović, Julija Ilina, Milica Adamović, Jovana Petrović, Ivona Seklulić iz pionirskog sastava kluba pod vođstvom dva mlada i perspektivna trenera Jovanom Jovović i Jelenom Kozarac.


Ovo je bio povod da ih posetimo i čujemo utiske iz prve ruke, a kao i obično našli smo ih na bazenu SC Milan Gale Muškatirović u punom sastavu kako vredno treniraju. Dok su takmičarke zagrevale plivajući razne stilove zamolili smo trenere za par komentata.
Kako su tekle pripreme za ovako veliko takmičenje?

Trener Jovana Jovović: Deca su bila redovna na treninzima od početka sezone, tako da smo mogli u celosti da ispratimo planirane treninge uz malo pojačan tempo pred samo takmičenje. Mene je iznenadila njihova velika želja za uspehom i spremnost na timski rad, pošto treba imati u vidu da se radi o uzrastu dece mlađem od 12 godina.
U kojim disciplinama ste se takmičili i koje ste rezultate postigli?
Trener Jelena Kozarac: Devojčice su se takmičile u kategoriji početnice, disciplina figure kao i u kategoriji pionira u disciplinama figure, duet, tim i kombinacija. U jakoj konkurenciji takmičarki iz celog regiona uspele su da izbore dobre rezultate tako da je Helena Đorđević uspela da se plasira na 8.mesto od ukupno 74 prijavljene takmičarke u discipline figura za početnike, dok se Teodora Sperlić plasirala na 36.mesto od prijavljenih od 148 takmičarki u figurama pionirske kategorije, a sastav koji je učestvovao u disciplini kombinacija je osvojio 3.mesto i bronzanu medalju.

Nismo odoleli da i najmlađe ne pitamo utiske, pa smo sačekali da završe sa treningom.

Helena da li ti je bilo teško i da li je bilo treme pošto je tebi ovo prvo takmičenje?
Helena: Nije bilo teško, ali je trebalo dosta da se radi. Treme je bilo u pauzi između figura, ali kad uđem u vodu više je nema.
Teodora da li je bilo treme, kakav je osećaj osvojiti 3.mesto na ovako velikom takmičenju?
Teodora: Trema uvek postoji, ali ja svaki put pokušavam da ubedim sebe da ja to mogu i da ako dam svoj maksimum mogu da postignem rezultat. Ceo tim je toliko želeo medalju tako da smo se baš obradovali kada smo je dobili. Ovo nam je pokazalo da u čuda treba verovati, jer se onda ona i ostvaruju.
Kakvi su vam planovi?
Trener Jovana Jovović: Idemo dalje, u nadamo se nove uspehe i nova takmičenja. Tako već ovog vikenda tačnije u nedelju 14.04. na bazenu SC 11.april imamo takmičenje najmlađih i najslađih Synchro stras, a narednog vikenda 20.-21.04. na bazenu SC Vračar Državno prvenstvo za kadete i Trofej Beograda.

Nama ostaje samo da kažemo Bravo za decu i trenere.