Odbojka mi je važnija od svega….Jovana Mijačević za SportJunior

Na jednom od opštinskih takmičenja u odbojci, primetili smo jednu devojčicu. Ne igra, ali istim žarom kao i igrači prati utakmicu. Nasmejana i vedra onako kako samo dete može da bude.

Nije prošlo mnogo kada je i ona nas primetila, i dečije neposredno pitala ko smo to mi i zašto slikamo. Kada smo joj objasnili da smo ekipa sajta SportJunior i da pratimo mlađe kategorije i školski sport, sa čuđenjem nas je pitala zašto nismo prošle godine snimali nju i njenu školu, jer oni su pobedili na državnom takmičenju u odbojci, i silno se razočarala kad je čula da tada nismo postojali, ali nam je otkrila jedan značajan podatak, da je 2016 godine proglašena za najboljeg igrača Državnog prvenstva.

Nas je definitivno zainteresovala, nadamo se da će i vas, pa smo joj postavili par pitanja.

 Predstavljamo vam Jovanu Mijačević!

15135596_10154835267943678_1309095631_nJovana kada si počela da treniraš odbojku i zašto baš odbojku?

 Počela sam da treniram odbojku u prvom razredu osnovne škole, u odbojkaškom klubu Imlek u kojem i dalje igram. Zašto baš odbojka? Eh, kada sam bila mala zaista sam bila krupno dete i moji roditelji su samo hteli da me stave na neki sport. Čak su se dvoumili između odbojke i folklora ali ja sam odlučila da to bude odbojka, jer sam posle prvog treninga osetila to nešto.

Ne kaješ se ni sada što je odbojka bila tvoj izbor?

 Nikad. Odbojka mi je u životu pružila mnogo lepih stvari, pružila mi je drugarstva koja ostaju za ceo život, pružila mi je zdrav život, odbojka mi pruža sve što sam ja ikada poželela. Koliko mi je lepih stvari dala, ono što mi oduzme je ništa, i to ne utiče na mene, jer bez obzira i na odricanja zaljubljena sam u odbojku.

Šta je to što ti je oduzela?

Milion puta mi se desilo da me društvo zove napolje da ja ne mogu zbog treninga, nisam zbog odbojke išla na matursku ekskurziju, propuštala sam neke društveno važne dogadjaje, ali ne žalim ni za jednu, jer ipak odbojka je važnija naspram svega toga.

Koja su tvoja najveća postignuća? 15133753_10154835267953678_625140560_o

U maju 2016. moja ekipa i ja smo postali prvaci države, na finalnom turniru u Kraljevu. Ja sam proglašena za najboljeg igrača.Takodje ove godine u maju smo postali prvaci Srbije sa svojom osnovnom školom OŠ „Zaga Malivuk“, u školskom sportu, u Vranju na Školskoj Olimpijadi.

Kako uklapaš sportske obaveze sa školom?

Pošto sam upisala Sportsku gimnaziju, profesori mi dosta pomažu u vezi škole, roditelji me ohrabruju, mogu da izlazim sa časova kad god je potrebno, ali mora naknadno da se nadoknadi na nekim dopunskim časovima. Takođe dosta mi u školi pomaže društvo koje je uvek tu za mene. Imam odlične ocene u Sportskoj gimnaziji što ja smatram kao veliki uspeh takođe, jer nije nimalo lako uklopiti sportske i školske obaveze.

Koje su ti želje za budućnost?

Kao prvo, ove sezone želim da sa svojim klubom napravim odličan rezultat na kadetskom prvenstvu, prvo Beograda, a onda i Srbije. Takodje bih volela da potpišem ugovor za neki jak klub, i da dokažem koliko vredim, jer bih želela u nekoj daljoj budućnosti da zaigram u italijanskoj ligi.

Da li imaš neke uzore?

Moj najveći uzor je Brankica Mihajlović. Ona igra na poziciji primača, ja takođe. Zaista odlično igra i volela bih da jednog dana ja mogu biti slična njoj.

Šta bi ti poručila devojčicama koje tek kreću ili razmišljaju da li je odbojka baš za njih?

Želela bih svim devojčicama ali takodje i dečacima da poručim da je odbojka zdrav, kolektivan sport. Mnogo je lepše igrati kolektivan sport, da uz odbojku mogu naučiti dosta drugih stvari i uživati u druženju. Odbojka je sport bez kontakta koji što je zaista odlično za devojčice.Devojčice uz odbojku dobijaju odličnu građu tela. Poručila bih svima da dođu na neki trening i probaju, jer će im se sigurno svideti.