Najvažnije takmičenje ove godine za sinhrone plivačice

Proteklog vikenda u Nišu, održano je Državno prvenstvo za seniorke i Državno prvenstvo za kategorizaciju tj. jednostavnije rečeno konkurisanje za podelu stipendija što znači da je ovo najvažnije takmičenje u toku godine na domaćem prostoru. Stipendija se dodeljuje na osnovu ispunjavanja jednog od tri moguća uslova: 1. mesto na Državnom prvenstvu za kategorizaciju, Ili prva trećina na Svetskom prvenstvu, Ili finale na Evropskom prvenstvu. Pored ovoga kako bi takmičenje bilo regularno potrebno je da konkuriše 8 klubova za svaku disciplinu, a dodeljuje se 5 stipendija. To bio i razlog zbog kog smo odlučili da ga ispratimo u celosti.

Put Niša smo krenuli organizovanim prevozom kojim su išla 3 kluba iz Beograda. Devojke tačne kao sat u dogovoreno vreme na dogovorenom mestu. Ima ih dosta (prijavilo se ukupno 50 takmičarki) i da nisu imale obeležja svojih klubova mislili bismo da su sve članice istog. Tokom puta vesela atmosfera, malo ćaskanja, malo odmaranja, malo tzv. “brojanja” (vežbanje koreografija na suvom)…celokupno raspoloženje ostavlja utisak odlaska na izlet, a ne takmičenja ovolike važnosti i značaja.

Stižemo u Niš i pravo sa autobuske stanice idemo na bazen “Čair”. Devojke odmah kreću sa kratkim zagrevanjem na suvom, rasplivavanjem, šminkanjem, nameštanjem frizura… pošto satnica kaže da 1.dan takmičenja počinje tačno u 16:30h. Očekivali smo bar delimično popunjene tribine ako ne zbog važnosti ovog takmičenja, onda zbog toga što je ovaj sport interesantan za gledanje pogotovo ako se uzme u obzir da skoro sve takmičarke nastupaju bar 10tak i više godina i zaista sve imaju šta da pokažu.

Prvi dan se zavšava dosta kasno tj. nešto pre 22h, nismo znali da li je umor na kraju dana ili nešto drugo u pitanju, ali stekli smo utisak kao da su devojke plivale u valovitom moru gorkog ukusa koji se dobije kada hlorisanu bazensku vodu začinite dečijim suzama.

To nas je navelo na razmišljanje da su sve one ipak deca bez obzira na kategoriju u kojoj se takmiče i disciplinu koju imaju u svemu tome. Takođe nas je podsetilo i da je takmičenje zapravo skup sveg što se dešava počev od priprema za isto, potom dešavanja na samom terenu kako se to obično kaže, ali i ono što se dešava izvan terena kao što su odustajanja zbog povreda (na koje zapravo najveći uticaj imaju uslovi u kojima deca treniraju) ili zbog bolesti (što može da se očekuje obzirom na godišnje doba u kome se takmičenje održava).

Ova poslednja naizgled sporedna stvar izvan terena, zapravo može da bude ključna, pošto inače imamo mali broj klubova za sinhrono plivanje, a od svih njih još manji broj može da izađe na takmičenja, najčešće iz finansijskih razloga.

Zapravo na loše raspoloženje devojaka je uticalo to što su shvatile da više nisu zadovoljeni uslovi konkursa za dodelu svih 5 stipendija, što će uticati na dosta stvari. Naime ovaj sport osim što zahteva posvećenost u smislu vremena koje je potrebno izdvojiti za njega, zahteva i značajna finansijska sredstva kako bi se sve ispratilo na pravi način. Roditelji i Klubovi pomažu koliko mogu, ali ako su već došle do kategorije seniora verujemo da bar 10 njih zaslužuje pažnju i finansijsku pomoć kako bismo opet imali uspešnu ekipu koja će predstavljati našu zemlju kao što je to nekada bilo.

Drugi dan počeo u predviđeno vreme i trajao punih 10 sati. Bez obzira na predhodni dan, ponovo su pokazale  da su dame vredne svake pažnje i pravi profesionalci. Bez obzira na gustu satnicu imali smo prilike da vidimo prelepe koreografije, sa mnogo interesantnih i različitih momenata, praćene jednako interesantnim kostimima, frizurama i šminkom. Na kraju takmičenja osmesi i zagljaji, što je dobar znak.

Dakle ukupni rezultati takmičenja su:

 

DRŽAVNO PRVENSTVO ZA SENIORKE:

SLOBODNI SOLO:

1.Jelena Kontić – KUSP “Vračar“

2.Nevena Dimitrijević – KSUP “25.maj“,

3.Snežana Majstorović – KSUP “25.maj“

 

SLOBODNI DUET:
1. Nevena Dimitrijević/Jana Pudar – KSUP “25.maj“

2.Jelena Kontić/Iva Lukić – KUSP “Vračar“
3. Anica Mitrović/Jovana Bajvić – KSP “Niš“

 

TEHNIČKI SOLO:
1. Nevena Dimitrijević KSUP “25.maj“

2.Snežana Majstorović KSUP “25.maj“

3.Ana Pejčić KSP “Niš“

 

TEHNIČKI DUET:
1. Jana Pudar/Snežana Majstorović – KSUP “25.maj“,

2.Staša Janković/Katarina Petrović – SK „Spinˮ,

3.Anica Mitrović/Jovana Bajvić – KSP “Niš“

 

TIM:
1. KSP “Niš“

2.KUSP “Vračar“

3.KSP “Tašmajdan“

 

KOMBINACIJA

1.KSUP “25.maj“

2.KSP “Niš“,

3.KSP “11.april“

 

HIGHLIGHT:
1. SK „Spinˮ,

2.KSP “11.april“,

3.KSP “Banjica

 

DRŽAVNO PRVENSTVO ZA KATEGORIZACIJU:

FIGURE:
1. Nevena Dimitrijević

2.Snežana Majstorović

3.Jelena Kontić

 

SOLO:
1.Nevena Dimitrijević

2.Jelena Kontić

3.Snežana Majstorović

 

DUET:
1.Nevena Dimitrijević/Snežana Majstorović – KSUP “25.maj“,

2.Jelena Kontić/Iva Lukić – KUSP “Vračar“,
3.Anica Mitrović/Jovana Bajvić – KSP “Niš“

TIM:
1. KUSP “Vračar“
2. KSP “Niš“
3. KSP “Tašmajdan“

 

KOMBINACIJA:
1. KSUP “25.maj“,

2.KSP “Niš“,

3.KSP “11.april“

 

HIGHLIGHT:
1. SK „Spinˮ,

2.KSP “11.april“,

3.KSP “Banjica

Nevena Dimitrijević takmičarka potvrdila je mogućnost za kategorisanog sportistu u 2018.godini. Čestitamo joj na uspehu i nadamo se da će nastaviti da promoviše sinhrono plivanje na najbolji mogući načun kao što je to i do sada radila.