MARIJA DOSTANIĆ I BILJANA RELIĆ ŠAMPIONKE EVROPE

Ovogodišnji šampionat Evrope u kajaku i kanuu za juniore i mlađe seniore, koji se održao u Češkoj, u Račicama, ostaće u najlepšoj uspomeni našoj mladoj kajakašici Biljani Relić, koja se dva puta u istom danu okitila zlatom i postala dvostruka šampionka Evrope.

Biljana je u prvo u sjajnoj trci, zajedno sa Marijom Dostanić osvojila zlato u disciplini K2 500m, da bi nakon za manje od tri sata izvslala odličnu trku i kao prva prošla kroz cilj i u trci jednoseda na 200m. Ranije danas, Marija Dostanić je veslala trku jednoseda na 500m i kroz cilj prošla četvrta. Medalja joj je izmakla za 34 stotinke, ali je uspela da se maksimalno koncentriše i da da sve od sebe u trci dvoseda.

Bojan Zdelar sa ovog Evropskog prvenstva odlazi sa titulama šampiona i vicešampina. Juče je naš mladi kajakaš bio ubedljiv na 1000m, a danas je na svom prvom šampionatu u konkurenciji mlađih seniora, sa samo 34 stotinke zaostatka za pobednikom, bio drugi. Imajući u vidu da je veslao u konkurenciji takmičara koji imaju zavidne rezultate i u seniorskoj konkurenciji, jasno je da nas od Bojana tek očekuju velike trke i nove pobede.

Titulu vicešampiona Evrope poneo je i naš Strahinja Stefanović u discipini K1 200m. Stefanović je finalnu trku izveslao za 36.800, odnosno sa zaostatkom od 0.098 u odnosu na prvoplasiranog Badrija Kavelašvilija.

Danas je finalnu trku veslao i srpski četverac mlađih seniora, Stefan Vrdoljak, Anđelo Džombeta, Nikola Rasulić i Mihailo Subotić. Naša posada zauzela je deveto mesto.

U juniorskoj kategoriji, malo sreće nedostajalo je Željani Petrović da se u disciplini K1 200m okiti medaljom. Željana je trku završila kao šesta u Evropi, sa 0.472 sekunde zasotatkom za trećeplasiranom takmičarkom. U trci jednoseda na 500m Aleksandar Perović, plasirao se na deveto mesto. Olivera Mihajlović je na istoj distanci u trci jednoseda osvojila sedmo, a u dvosedu, zajedno sa klupskom drugaricom, Anastazijom Bajuk, takođe je zauzela sedmo mesto. Naši najmlađi takmičari imali su još jedno finale i to u disciplini K4 500m za juniorke. Jovana Mladenović, Milica Popović, Anja Damjanov i Dunja Stanojev stazu su izveslale u vremenu 1:38.990 i zauzele sjajno šesto mesto.

 

foto: Nebojša Radović/KSS

Autor: Daliborka Delibašić