Kup Srbije za mlađe vaterpolistkinje na programu ovog vikenda

U Beogradu će predstojećeg vikenda biti organizovan turnir Kupa Srbije za vaterpolistkinje rođene 1998. i mlađe. 28. i 29. januara na bazenu SC “Milan Gale Muškatirović” snage će odmeriti igračice ŽVK Crvena zvezda, VK Vračar, VK Vojvodina i VKD Taš 2000.

 

U prvom kolu, u subotu, najpre će se sastati igračice VK Vračar i ŽVK Crvena zvezda sa početkom u 18.00č. Nakon njihovog meča, u bazen će vaterpolistkinje VKD Taš 2000 i VK Vojvodina. Drugo kolo je na program u nedelju u jutarnjim terminima. Od 10.00č Crveno bele vaterpolistkinje igraće sa novosadskom Vojvodinom, a zatim će snage odmeriti igračice Vračara i Taša 2000. Poslednje, treće kolo, počinje u 17.00č utakmicom između Vojvodine i Vračara, a turnir zatvaraju vaterpolistkinje Taša 2000 i Crvene zvezde.

           

Ženski vaterpolo poslednjih godina, u Srbiji privlači pažnju, sve je više devojčica koje su krenule putem jednog od najtrofejnijih sportova kod nas. Inače, prva zvanična, ženska vaterpolo utakmica odigrana je 1900. godine u Holandiji, ali ženski vaterpolo je morao da sačeka 79 godina, kada je Svetska plivačka federacija (FINA) organizovala Svetski kup za žene, a zatim 1985. godine i Evropsko prvenstvo. Žene su se u vaterpolu prvi put na Olimpijskim igrama takmičile 1996. godine u Atalanti, da bi od 2000. godine ženski vaterpolo bio uvršten u zvanični program Olimpijskih igara, pod sloganom “Žena se usudila da uskoči u vodu muškog sveta”. Na prostoru bivše Jugoslavije, prvi klubovi su nastali početkom 90-ih godina prošlog veka, na inicijativu bivših plivačica. Prvi klubovi koji su nastali u periodu od 1992. do 1993. godine bili su ŽVK Banjica, ŽVK Bečej, ŽVK Bjela i ŽVK Baošić. Prvo državno prvenstvo održano je septembru 1992. godine u Bečeju a titula je pripala ekipi Banjice. Evropsko “B” prvenstvo u Lisabonu 1996. je bilo prvo zvanično međunarodno takmičenje na kom su učestvovale naše vaterpolistkinje, i završile kao prvoplasirane, što im je omogućilo da učestvuju na Evropskom “A” prvenstvu u Sevilji naredne godine. To takmičenje su završile kao devete, i taj plasman je dugo bio najbolji po našu žensku ekipu, a zatim su na Evropskom prvenstvu u Beogradu, prošlog januara, vaterpolistkinje Srbije  ponovile taj uspeh.

 

Foto: David Damnjanović