Krenule pripreme mladih kajakaša za Evropsko prvenstvo

Srbija će ove godine biti domaćin Evropskog prvenstva za juniore i mlađe seniore u kajaku i kanuu. Od 22. do 25. juna u Beogradu će boraviti najbolji evropski takmičari, u ovom, sve popularnijem sportu, među mladima i u našoj zemlji. Ako pogledamo uspehe koje su naši takmičari u ovom uzrastu napravili tokom 2016. godine, s pravom se nadamo medaljama. Da bi opravdali naša očekivanja, našli mladi kajakaši i kanuisti već se uveliko pripremaju. Trenutno se nalaze u Kotoru na veslačkim pripremama, a da se ništa ne prepušta slučaju dokaz je i to da sa ovim momcima i devojkama rade četiri vrhunska trenera, Đura Levnajić, Kosijer Nenad , Dragan Zorić i Milan Djenadič koji za naš portal kaže:

Posle kontrolnih treninga koje smo obavili u novembru i decembru i na osnovu rezultata u 2016. sastavili smo okvirni tim juniora koji bi trebao da nas predstavlja u Beogradu na prvenstvu Evrope u junu. Trenutno 33 juniora, uključujući dečake i devojčice, što u kajaku što u kanuu, prolazi veslačke pripreme koje su počele 24. januara i završavaju se 8.  marta. Ovaj tim je podeljen u dve grupe i svaka grupa radi 10 dana u Kotoru, 10 dana u matičnim klubovima, i tako u dve serije . Prva grupa je uspešno odradila prvih 10 dana, preveslano je dosta km što je i glavni deo prvog dela. Može se reći i da nas je vreme poslužilo tako da je plan treninga sproveden bez većih problema.

Koliko su bitne ove zimske, veslačke, pripreme?

Za svakog kajakaša jako je bitno da što ranije počne sa radom na vodi, tako da su ove pripreme od velikog značaja. Neke nacije, koje su u mogućnosti, ne prekidaju rad na vodi tokom cele godine. Jednostavno, stvar je logična, zamislite atletičara ili plivača kada ne bi trčali ili plivali 3, 4 meseca u godini.

Rekli ste da će se u Kotoru raditi u dve serije, u čemu će se razlikovati prvi i drugi deo priprema?

Izmedju prvog i drugog dela priprema neće biti velike razlike u samom treningu. Možda će drugi deo imati malo drugačiji princip treninga, ali za ovaj uzrast takmičara uglavnom je to 90 % rad na tehnici i poboljšanju aerobnih sposobnosti .

Da li se već sada prave kombinacije za grupne čamce koji će nas predstavljati na medjunarodnim takmičenjima?

Kombinacije grupnih čamaca, kao i jednoseda, biće poznate tek posle kupa Srbije polovinom aprila.

Za koja takmičenja se tempira forma?

Tempiranje forme kao i sam plan periodizacije treninga neće biti isti za sve takmičare. Dosta zavisi od rezultata na kupu Srbije i kombinovanja grupnih posada .

Koliko je bitno za timski duh da se ova deca što češće susreću i rade zajedno?

Za većinu juniorskih reprezentativaca koji su ovde na pripremama ovo nije prvi put da rade u ovakvim uslovima i dobroj grupi. To upravo znači da su oni svojim ponašanjem i ne samo dorbim rezultatima zaslužili da se nadju ovde. Upravo su oni svi zajedno zaslužni za dobar timski duh i dobru atmosferu u ekipi, po kojoj su kajakaši oduvek poznati!

Raspored trakmičenja kajakaša i kanuista, u disciplinama spust i sprint, možete pogledati na ovom linku:

https://www.kajaksrbija.rs/kalendar/

 

Fotografije: Kajak kanu klub Pančevo;  Milan Đenadić

 

Daliborka Delibašić