Kajakaši i kanuisti na zimskim pripremama

Najbolji seniori pod vođstvom selektora Bore Sibinkića i trenera Uroša Pavlovića, Milana Đenadića, Ognjena Filipovića, Milenka Našagaćina i Jovana Bandina su u Antaliji, a podmladak na crnogorskom primorju pod budnim okom trenera Nenada Kosijera, Miroslava Rodića, Duška Stanojevića, Petra Tatara, Čabi Feherua i dr Pavla Jovanova. Ovih dana naši najbolji kajakaši i kanuisti odrađuju zimski deo priprema za predstojeću sezonu.

 

U Kotoru se polako privodi kraju drugi deo zimskih priprema naših mlađih selekcija. Da li sve teče po planu za Sport junior otkrio je trener Jovanov:

 

S obzriom na vremenske prilike u Srbiji, pripreme u Crnoj Gori su bile pun pogodak. U ovom periodu Savez praktikuje pripreme u mestima gde je temperature pogodna za veslanje na vodi, što je naročito bitno u ovoj početnoj fazi pripreme za velika takmičenja ove godine. Doduše, u ovom drugom delu, vreme je nešto lošije, ali ovo su momci i devojke koji su posvećeni ovom sportu i za njih vreme ne predstavlja prepreku. Trči se i po kiši, a Boga mi, veslalo se i po snegu.

Koje kategorije takmičara su uključene u pripreme?

 

Na pripremama su takmičari u kategorijama: kadeti, juniori i mlađi seniori. U ovom drugom delu pojačali smo broj takmičara. Kajakašima su se pridružili i kanuisti, tako da ih je ovoga puta oko 40.

 

Na šta se stavlja fokus na treninzima?

 

U ovom periodu fokus je na poboljšanju bazičnih motoričkih sposobnosti, naročito podizanja aerobnog kapaciteta i snage, što se omogućava kombinacijom treninga na vodi i u teretani.

 

Koliko su zimske pripreme bitne?

 

S obzirom da je sezona u kajaku i kanuu dosta dugačka, ne ostaje puno vremena za poboljšanja nekih bazičnih sposobnosti, naročito snage pa je tih par meseci tokom zime značajno za dostizanje boljih nivoa snage. Ono što nam je takođe bitno je da se i lepo druže. Trudimo se da vreme koje im ostane posle napornih treninga i odmora iskoriste tako što će se bolje upoznati, jer jednog dana, oni će biti ta ekipa koja će predstavljati boje Srbije.

Koja su to velika takmičenja koja očekuju naše mlađe takmičare tokom ove sezone?

 

U aprilu, naši kadeti, Željana Petrović i Branko Lagundžić idu u Barselonu, gde će se održati kvalifikacije za takozvane Olimpijske igre mladih, koje se ove godine održavaju u septembru u Argentini (Buenos Aires), zatim nas očekuje prvenstvo Evrope u Italiji od  28.06. do 1.07. i Svetsko prvenstvo u Bugarskoj od 26. do 29. jula. Nadamo se rezultatima koji će biti u rangu prošlogodišnjih, kada su naše mlađe takmičarske selekcije oborile rekord po broju osvojenih medalja na Evropskom prvenstvu koje je održano u Beogradu.

Obično je prvo takmičenje u sezoni, Kup Srbije, jako bitno za ulazak u reprezentaciju, da li će tako biti i ovog puta i koji su to kriterijumi koje će takmičari morati da ispune?

 

Upravo tako, jedan od osnovnih kriterijuma za ulazak u juniorsku reprezentaciju Srbije će biti određen plasmanom na Kupu Srbije koji se održava od 13. do 15. aprila.

 

Srbija i Beograd ove godine biće domaćini najboljim kajakašima i kanuistima Evrope. Od 8. do 10. juna, glavni grad naše zemlje biće centar ljubitelja kajaka. Naviknuti na sjajne uspehe naših reprezentativaca u svim uzrasnim kategorijama, nadamo se da ćemo i ove sezone često pisati o uspesima naših takmičara!

 

Daliborka Delibašić