Kajakaši do istorijskog podviga na Svetskom šampionatu

Srpska kajakaška juniorska reprezentacija na Svetskom prvenstvu u Piteštiju došla je do istorijskog podviga. Naime, naši mladi takmičari su u Rumuniji osvojili četiri medalje, tri zlatne i jednu srebrnu, čime su srušili još jedan rekord. Na ekipnoj  rang listi, Srbija je ovim medaljama zauzela sedmo mesto.

 

Kaunistkinja Nikolina Mijušković je vlasnica dve zlatne medalje. U olimpijskoj discipljini c-1 200m do prvog mesta je stigla za 48,872 sekundi. Mijuškovićeva je prva kroz cilj prošla u kanuu dvokleku sa partnerkom Nikolinom Milić. One su disciplinu c-2 200m preveslale za 46,020 sekundi. Ovim medaljama, Nikolina Mijušković se i zvanično oprostila od juniorske konkurencije.

Bojan Zdelar je i na ovom prvenstvu nastavio da niže dobre rezultate. U disciplini k-1 500m je doveslao do srebrne medalje, za 1:39,876. Međutim, 500 metara dužu trku discipline k-1 1000m je završio kao četvrtoplasirani.

Eva Barta je pak u B finalu discipline k-1 1000m bila najbolja. Rezultate vredne pomena su zabeležili i ostali članovi naše reprezentacije. Naime, kanuistkinja Nikolina Milić je u disciplini c-1 500, u B finalu završila na sedmoj poziciji. Mariji Dostanić je medalja u disciplini k-1 200m u A finalu izmakla, ona je tu trku završila na četvrtoj poziciji, a u trci B finala discipline k-1 200m je bila petoplasirana.

U Rumuniji su se takmičili na Svetskom šampionatu i stariji seniori, koji su takođe bili uspešni.

Biljana Relić je bila bronzana u olimpijskoj discpilini k-1 200m, vremenom 41,212 sekundi. Simo Boltić je  B finale discipline k-1 500m završio na trećoj poziciji, a u B finalu je veslao i muški četverac u sastavu Stanivuković, Stefanović, Rasulić i Milković, i u disciplini k-4 500m, kroz cilj prošao kao drugoplasirani. Bojan Milinković je trku u A finalu discipline k-1 200m završio na sedmom mestu.

 

Foto: kajaksrbija.rs