Kajakaši i kanuisti na testiranju nagovestili dobre rezultate sledeće sezone

Prethodnih godina, naši kajakaši, sjajnim uspesima na međunarodnim takmičenjima, izborili su se među 5 najuspešnijih reprezentacija na svetu. Poslednja medalja, stigla je sa Olimpijskih igara u Brazilu. U disciplini K-2 1000m, Milenko Zorić i Marko Tomićević, osvojili su srebrnu medalju. Narednog leta, u Beogradu dolaze najbolji evropski juniori i mlađi seniori, koji će učestvovati na Evropskom prvenstvu. U Kajakaškom savezu Srbije,  počeli su sa proverama koje će biti važne za ulazak u reprezentaciju. O rezultatima ovog merenja i planovima za naredni period za Sport junior govorio je jedan od trenera mlađih selekcija, Milan Đenadić.

Koje kategorije su bile zastupljene na merenju i koje vežbe su bile zastupljene?

Na kontrolnom treningu proveru smo radili sa velikom grupom kadeta i juniora . Njih 96-oro, uzrasta 14 do 17 godina, ulazi u širi spisak kandidata za sastav reprezentacije u 2017. godini.  Pored trčanja na 2600m za devojčice i 3000m za dečake , mladi kajakaši I kanuisti su radili i vežbe kao što su zgibovi , bench pres i privlačenje sa klupe .

Da li ste zadovoljni rezultatima i da li i naši mladi kajakaši „pomeraju granice“ kada je u pitanju spremnost?

Imajući u vidu da je ovo tek početak pripremnog perioda za sledeću takmičarsku sezonu rezultati su dobri , što govori da se dobro radi sa decom u matičnim klubovima .

Mlade kajakaše i kanuiste očekuje još jedna provera do kraja godine. Snage će odmeriti i polovinom januara.

Posle ovih provera sledi ono što svi željno čekamo, a to je kontrolni trening na vodi u početkom marta . Posle svih ovih treninga i provera imaćemo jasnu sliku o možda skrvenim sposobnostima i talentima svih ovih devojčica i dečaka koji treba da naslede naše trofejne seniore .  EP u Beogradu za naš tim je veliki izazov jer planiramo da popunimo sve discipline . Jedna od najvažnijih provera pred EP je kontrola u aprilu .

Da li se planiraju pripreme?

Svake godine krajem januara pa do sredine marta KSS šalje svoje najbolje juniore na veslačke pripreme u Kotor . Sledeće godine pripreme  će biti proširene na veći broj takmičara i na duži period nego inače, upravo iz razloga sto smo domaćini ovako jakog takmičenja.

Koliko se pažnje poklanja kanuu, imajući u vidu da su naši takmičari počeli da donose odličja sa medjunarodnih takmičenja i u ovoj disciplini?

Posle dugo godina imamo dobre rezultate u kanuu na medjunarodnim takmičenjima u juniorskom uzrastu. Kanu ce biti u posbnom paketu i posvetićemo posebni pažnju takmičarima i takmičarkama u ovoj discipline… da ne kažem da ćemo ih staviti u prioritet jer upravo u kanuu vidimo veliku budućnost .

Kakva je saradnja sa matičnim klubovima i na koji način kontrolišete rad sa reprezentativnim takmičarima u matičnim klubovima?

Sistemom od 4 reprezentativna trenera, saradnja sa matičnim klubovima i sama komunikacija se diše na viskok nivo. Saradnja je uvek bila dobra . U buducnosti biće još bolja . Kajak u Srbiji zauzima visoko mesto u porodici olimpijskih sportova zahvaljujući vrhunskim rezultatima . Dokaz da KSS nije ušuškan i uspavan dobrim rezultatima i nespremno čeka budućnost, govori i ovaj način rada sa najmladjima. Poklanja im se velika pažnja kako od strane nas trenera tako i od uprave  i kancelarije saveza koja pored velikog posla oko seniorskog tima uspeva podjedanku pažnju da posveti najmladjima .

Imajući u vidu da je baza takmičara velika i da bi iz te baze izvukli najbolje pojedince  Kajakaški savez Srbije je rad sa mladjim kategorijama poverio ekipi od 4 trenera , Đurici Levnajiću , Draganu Zoriću , Nenadu Kosijeru i Milanu Djenadiću .

Daliborka Delibašić