Kadetkinje Srbije u polufinalu Prvenstva Evrope sa Italijom

Ženska kadetska reprezentacija Srbije igraće šesti put uzastopno u polufinalu prvenstva Evrope. Belorusija je u meču 5. kola B grupe pobedila Poljsku sa 3:0 (25:20, 25:16, 25:14) i zauzela prvo mesto u grupi, dok je Srbija drugoplasirana, pa će u subotu, 8. aprila od 15.30 časova (moguća promena termina) u prvom polufinalu igrati protiv Italije. Pored plasmana u polufinale, kadetkinje Srbije su obezbedile učešće na Svetskom prvenstvu u Argentini, kao i na Evropskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) u Mađarskoj.

 

Desilo se danas nešto najlepše za srpsku odbojku i ovu generaciju. Izboren je plasman u polufinale i kadetkinje Srbije će se boriti za medalju na prvenstvu Evrope, a uz to igraće i na Svetskom prvenstvu i EYOF-u. Imali smo sreće i moram da se zahvalim reprezentaciji Belorusije, koja je odigrala maksimalno, iako su joj bila dovoljna dva seta. Veliki je ovo dan za srpsku odbojku i nadam se da ćemo doneti medalju u Srbiju. Nećemo odustati, daćemo svoj maksimum iako je Italija favorit u polufinalu. – precizirao je Jovo Caković, prvi trener kadetkinja Srbije.

 

Obezbedili smo prolaz na SP i EYOF, kao i u polufinale EP. Očekujem i verujem da ćemo igrati u finalu u nedelju. – kratko je rekla Milica Milunović, kapiten i primač Srbije.

 

Gledali smo meč između Belorusije i Poljske i naravno sa oduševljenjem smo dočekali kraj meča. Presrećne smo i nadamo se da ćemo ponoviti rezultate prethodnih generacija i možda biti još bolji. – istakla je Dejana Lekić, primač Srbije.

 

Mnogo nam je drago što smo ostvarile ciljeve, plasirali se na SP, EYOF, ali i u borbu za medalje ovde u Holandiji. Nadamo se da ćemo prvo ovde osvojiti odličje, ali takođe i na SP i EYOF-u. – optimistički je najavila Barbara Batinić, korektor Srbije.

 

Odmah posle povrede odveli smo Katarinu Gajević u lokalnu bolnicu na dodatne preglede, koji su pokazali da povreda nije ozbiljne prirode. Ono što je neophodno je rehabilitacija i mirovanje i mi ćemo i dalje pratiti stanje povrede i potruditi se da je saniramo. – objasnio je dr Ljuban Martinović, lekar svih nacionalnih selekcija OSS i lekar ženske kadetske reprezentacije, stanje povrede Katarine Gajević.

 

Plasman na jubilarno, XV SP 2017. u konkurenciji kadetkinja (do 18 godina, rođene 2000. i mlađe) iz Evrope će 6 najuspešnijih reprezentacija sa Prvenstva Evrope.

Učešće na XIV EYOF (Evropski olimpijski festival mladih) 2017, koji će se održati 23 – 29. jula u Đeru, u Mađarskoj ostvariće 7 najuspešnijih selekcija sa XII EP 2017.

XV SP 2017. odigraće se od 18 – 27. avgusta u Rosariju i Santa Feu, u Argentini, a na Prvenstvu će igrati 20 reprezentacija. Pored Argentine, domaćina, plasman su do sada izborili Brazil, Peru, Dominikanska Republika, SAD i Egipat.

 

Čestitamo!

 

Izvor: Odbojkaški savez Srbije