Juniorska basketaška reprezentacija obezbedila plasman na Evropski šampionat

Juniorska basketaška reprezentacija obezbedila je plasman na Evropsko prvenstvo, koje će se od 6. do 9. septembra održati u Gruziji.

Juniori su na kvalifikacionom turniru u italijanskom gradu Rijeti, u grupnoj fazi ostvarili dve pobede i poraz, dok su za direktan prolaz na šampionat Evrope odigrali još jedan basket. Prvog dana turnira, na otvaranju, poraženi su od Španije sa 21:16, a zatim su u duelu sa Velikom Britanijom trijumfovali rezultatom 21:15. U poslednjem okršaju grupne faze, savladali su Holandiju rezultatom 19:15 i time obezbedili dodatni meč u kvalifikacijama za direktan plasman na Evropsko prvenstvo. Igrali su sa prvoplasiranom reprezentacijom grupe A, Hrvatskom i slavili sa 21:14

Za Srbiju su igrali Novak Gole, Luka Novaković, Luka Šarenac i Dušan Simjanovski, a predvodio ih je stručni štab koji čine Marko Ždero – trener 3×3 juniorske reprezentacije, Danilo Lukić – trener muških 3×3 reprezentacija, kao i selektor muških 3×3 reprezentacija Goran Vojkić.

Tokom vikenda održana su tri kvalifikaciona turnira, pored Italije domaćini su bili i Mađarska i Francuska, a plasman na prvenstvo Evrope obezbedile su po dve najbolje plasirane ekipe turnira, odnosno Izrael, Francuska, Belgija, Litvanija, Italija i Srbija.

 

Foto: kss.rs