JUBILEJ: 20 godina čelične volje i zlatnog srca

Obično mi jurimo njih, ali jutros su one iznenadile nas. Članice kluba KUSP 25. maj su nas jutros pozvale i zamolile da im pomognemo u iznenađenju povodom jubileja jednog od njihovih trenera. Ukratko su nam ispričale sve što su znale, mi još malo istržili i po njihovom uputstvu uklopili priču o Tanji Bogdanović.

Tanja Bogdanović je tačno pre 20 godina uskočila u bazen i započela svoju koreografiju koju i danas uspešno izvodi samo sa neke druge pozicije.

Rođena je 17.jula 1987. u Beogradu gde je završila osnovnu školu, potom i Sportsku Gimnaziju, a nedavno i Fakultet organizacionih nauka. Svojim primerom je pokazala da je sport najvažnija sporedna stvar u životu, ali da se obrazovanje ne sme zapostaviti. Jednako važno mesto zauzima i opšta klutura, što članovi kluba dobor znaju, pošto se koristi svaka prilika kada se putuje povodom takmičenja, da se vidi i nauči nešto o kulturi, istoriji i načinu života gde se boravi.

Pored ovog sporta je i licencirani instruktor skijanja.

Danas mama jednog malog dečkića, koja pored najvažnijeg zadatka, uspeva da uskladi svoje vreme i bude jedan od trenera Reprezentacije Srbije.

Sinhronim plivanjem je počela da se bavi 09.februara 1997. u klubu Taš, a profesionalno 2001. kao član kadetske Reprezentacije Srbije. Važi za jednog od najtalentovanijih plivačica te generacije zbog čega se takmičila u svim starosnim kategorijama, ali i u svim disciplinama: solo, duet, tim, kombo.

Od 2005.godine je član KUSP 25.maj kao plivačica, a od 2012.godine i kao trener.

U svojoj plivačkoj karijeri ima veliki broj medalja sa domaćih takmičenja ali i titulu višestrkog prvaka u raznim kategorijama, takođe iza sebe ima značajan broj međunarodnih takmičenja od kojih bismo izdvojili Evropsko takmičenje za seniore u Budimpešti, kvalifikacije za Olimpijadu u Pekingu 2008. i Svedsko takmičenje za seniore 2013. posle koga svoju karijeru nastavlja kao trener.

Marija Senica Jovović sportski direktor kluba KUSP 25.maj Tanju opisuje kao talentovanju za sve discipline ovog sporta, nekoga ko se daje 200% u smislu predanosti sportu i timu, a ništa manjom željom za napretkom. Takođe je smatra inteligentnom, odgovornom, svestranom i liderom zbog čega joj je i poverila ulogu trenera i koordinatora kluba.

Jovana Jovovic nekadašnja koleginica iz tima plivačica kaže da su Tanju sve devojke posmatrale kao stariju sestru, što je mogla i da im bude po stazu u sinhronom plivanju koji je imala u odnosu na njih. U bazenu je bila velika pomoć i podrška, a kao najstarija i najiskusnija na sebe prihvatala ‘’udarce i napade’’. Kasnije kao trener je uspevala da plivačice motiviše i vrati plivanju onda kada im je bilo najteže.

Tara Pudar je dugo u klubu KUSP 25.maj, a sada je član kadetskog tima i kaže da su sadašnji kadeti počeli uz Tanju kao jednog od trenera, u njoj su našli najveću podršku uz pomoć koje su stigli do svojih prvih medalja. Svi je opisuju kao pozitivnu i optimističnu, a njene treninge kao zanimljive. Strogoću su spomenuli samo usput u cilju održavanja discipline i dodale da joj to ne zameraju pošto je ovo još uvek ženski sport i ponekad ume da bude bučno.

Analizirajući njen rad i onda kada su rezultati dobri i onda kada su mogli da budu bolji, uvek nam se provlačila jedna njena rečenica, a to je: ‘’ Idemo dalje…’’

Iz ovog gesta članova kluba KUSP 25.maj stičemo utisak da će oni svi zajedno još dugo ‘’ići dalje’’.

 

Olja Veselinović