Iskustvo i energija za razvoj rukometa

 „Život je poput vožnje biciklom, da biste održali ravnotežu morate se stalno kretati“, Albert Einstein.

Možda ovaj citat najbolje opisuje Jelenu Erić.

Jelena Erić iza sebe ima 20 godina igračke karijere, u kojima je osvojila niz medalja i titula od kojih bi trebalo izdvojiti srebrnu medalju sa reprezentacijom Srbije na Svetskom prvenstvu 2013, nagradu za najboljeg levog beka danskog Prvenstva u sezoni 2007/2008 i 2010 osvojen EHF kup kupova sa Randers HK.

Za državni tim Srbije odigrala je 88 utakmica i postigla 179 golova. U danskoj ligi provela je 6 godina, igrajući za danski Kolding i Randers, da bi poslednje dve godine svog profesionalnog angažmana provela u Rusiji u Astrakanočki iz Astrahana. I na vrhuncu karijere, pobedom se oprostila od rukometa! Igračke karijere da, ali karijere ne…njena rukometna priča se nastavlja u nekom drugom svetlu.

„Imala sam želju da moj poslednji meč  bude sa reprezentacijom, pa sam odlučila da se povučem posle poslednje utakmice u kvalifikacijama za EHF EURO 2014. Bilo je veoma emotivno, ali znala sam da je vreme za drugačije poglavlje u mom životu i profesionalnoj karijeri „, kaže Jelena Erić.

Jelena Erić je bez pauze nastavila rad u rukometu, ali u stručnom štabu reprezentacije Srbije. Toliko energije koliko poseduje Jelena, rezultiralo je daljim školovanjem uz rad sa reprezentacijom.

„Želela sam da iskoristim iskustvo i energiju da uradim nešto za rukomet, što nisam mogla kao igrač. Moja ideja je bila da sve što sam naučila u vreme moje igračke karijere, u Danskoj i kasnije u Rusiji, spojim u projekat koji bi bio koristan za razvoj rukometa u Srbiji.“ kaže Jelena.

Ideja je bila da se spoje nove tehnologije i sport. Sa ograničenim resursima i dobrim timom, 24. novembra 2015 godine svetlost dana je ugledala aplikacija „Rukometni trening RSV“.

„Ideja je bila stvoriti nešto što nikada nije postojalo ovde, ili bilo gde u ovom delu Evrope. Fokus je na negovanju i očuvanju metode naše rukometne škole, koji je imao ogroman globalni uticaj na rukomet koji imamo danas “ rekla je Jelena.

Aplikacija „Rukometni treninzi RSV“ nastala je u okviru projekta „Informaciono unapređenje rada trenera i trenažnog procesa sportiste“ u godini IT-a Rukometnog Saveza Srbije.

(aplikaciju možete preuzeti ovde)

Cilj projekta je edukacija trenera i igrača u svim uzrasnim kategorijama.

Aplikacija je podeljena u 5 segmenata, 4 po uzrasnim kategorijama i peta za golmane.

Lista saradnika sadrži neka veoma priznatih imena koji su podržali projekat, poput Svetlane Ognjenović, Momira Ilića, Dejana Perića, zatim generalni sekretar RSV Slobodan Višekruna, Branislav Zeljković, Momir Rnić , Jova Pavlov, msc Slađana Grujić, mr Vladimir Cvijan, Milutin Lučić, Milan Grubanov, Boris Rojević, Marko Šešum, Marton Fabijan, Vladimir Knežić, Stevica Jevremov, Ivan Mandić, Marko Sekulić, Vladimir Jovandić, Stevan Đurašinović…

„Drago mi je što je rukomet prvi sport u Srbiji koji ima svoju aplikaciju. Imali smo veliku podršku trenera i igrača, uložili smo mnogo energije u ovaj projekat i nadam se da će živeti….Volim što sam u stanju da doprinesem sportu koji mi je mnogo dao. Rukomet me je obogatio kao osobu, a to je način na koji ću se ja odužiti.“ Rekla nam je Jelena.

SportJunior