I ja se borim, pošalji poruku na 1150

Petnaestog februara u Srbiji se obeležava veliki državni praznik. Takođe, ono što je nekim ljudima i mališanima važnije, tog dana je i Svetski dan dece obolele od raka. Po nekim nezvaničnim istaživanjima,  svakoga dana u Srbiji jedno dete oboli od raka, a svake nedelje, jedan mališan ne nastavi borbu za život. Organizacija NURDOR je zarad budućnosti te dece pokrenula niz akcija, kako bi izgradili dečje hemato-onkološko odeljenje u Nišu. Mesecima i godinama, porodice i prijatelji te dece pokušavali su da skrenu pažnju na ozbiljnost samog dešavanja, međutim izgradnja je napredovala tek u poslednjih godinu dana. Ovog 15. februara na trgu u Beogradu, ali i u još 37 gradova u državi, je organizovano okupljanje podrške i pomoći tačno u podne. Simbolično, pustaće zelene balone, svi sa istom željom, da ti mališani nastave sa borbom. Akciji su se odazvale mnoge poznate ličnoste, a njihov primer, kao i do sada mogu da prate svi. Oni koji nisu u mogućnosti da podrže ovu decu i njihove porodice, prisustvom na trgu, to mogu da urade preko poruka, broj je i dalje isti, a novac i dalje nedostaje.

Organizacija NURDOR i roditelji obolele dece ne posustaju, za njih je svaki dan nova borba sa vremenom i nova šansa za uspeh. Marija Đurović je član upravnog odbora NURDOR-a i majka lečenog deteta od kancera, je govorila za SportJunior o samoj akciji, ali i borbi za prava roditelja i dece u ovoj situaciji.

Cilj je aktivno uticati na izmene zakona, a sve to u cilju obezbeđivanja osnovnih prava pacijenata. Dete tokom lečenja, osim najbolje zdravstvene zaštite i prava na edukaciju, pored sebe mora uvek da ima roditelja. Bolovanje roditelja deteta obolelog od raka je maksimum četiri meseca, dok je taj rok u Hrvatskoj i drugim okolnim zemljama do kraja lečenja. Lečenje najčešćeg oboljenja leukemije, traje preko dve godine. Takođe, u Srbiji nije rešeno pitanje školovanja srednjoškolaca tokom lečenja. A veoma važan je i kancer registar, ne samo da bi se saznao broj dece obolele od raka, već da bi se obezbedila bolja dijagnostika i planirala terapija za svu obolelu decu. Treba napomenuti da je rak dok dece izlečiv u preko 70% slučajeva, ukoliko se otkrije na vreme.

 

Da bi odeljenje u Nišu bilo završeno u toku ove godine, potrebno je još 30.000.000 dinara, svaka pomoć je dobrodošla, a ona najčešće upravo dolazi od građana Srbije. Takođe, i država je obećala pomoć u iznosu od 10.000.000 dinara, koliko iznosi PDV. Nakon ove akcije, NURDOR ima u planu pokretanje još jednog projekta a to je izgradnja još jedne roditeljske kuće u Beogradu. Ova, ali i još mnogo novih akcija očekuje udruženje roditelja obolele dece iz cele Srbije, u budućnosti. Ovi mališani i njihovi roditelji su naši superheroji, ali je i njima potrebna pomoć, zato pošaljimo svi poruku na 1150 i podržimo ove borce.