„Istorijske čitanke” o Crvenoj zvezdi i Partizanu

U izdanju “Lagune” pojavile su se dve interesantne sportske  knjige, istorijske čitanke “Crvena zvezda, moj klub” i “Partizan, moj klub”, koje je priredio poznati pisac, satiričar i publicista Bojan Ljubenović.

U ovim knjigama, koje je priređivač nazvao malim istorijskim čitankama o naša dva najveća fudbalska kluba ,  čitaoci će moći da saznaju sve najzanimljivije detalja o Crvenoj zvezdi i Partizanu.  O tome kako su osnovani, kako im glase himne, kako su im kroz istoriju izgledali dresovi, ko su najbolji igrači, treneri, golmani… Ljubiteljima crno-belih i crveno-belih timova  prepričane su najzanimljivije utakmice i na svetlost dana izvučeni mnogi zanimljivi podaci. Za najpažljivije je na kraju knjiga pripremljen i mali kviz putem koga će moći da provere svoje  znanje o svojim omiljenim klubovima.

Prema rečima priređivača do objavljivanja ovih knjiga došlo je sasvim slučajno:

– Mom tada sedmogodišnjem sinu bio je rođendan i pitao sam ga šta bi voleo da dobije na poklon. Rekao je, “kupi mi neku knjigu o fudbalu”. Kad sam razmislio shvatio sam da knjiga o fudbalu baš i nema i pomislio zašto ne bismo nas dvojica napravili jednu. Najpre smo počeli da skupljamo podatke o Crvenoj zvezdi i bio sam iznenađen koliko toga o našem najtrofejnijem klubu ne znam. Logičan nastavak bio je rad na knjizi o Partizanu – priča Ljubenović.

On ističe da su njegove istorijske čitanke nastale u slavu fudbala:

– Centralna tema ovih knjiga je ta prelepa, nepredvidiva, magična igra – fudbal. Namerno podvlačim da je fudbal IGRA, jer smo to pomalo zaboravili. Ona ista igra koju smo igrali na poljančetu postavivši po dva kamena umesto golova ili u parkiću postavivši školske rančeve umesto stativa. Danas se sve manje o fudbalu govori kao igri, a sve više kao biznisu. Možda je to neminovno, ali ja još verujem da u svim pravim fudbalerima, bili oni profesionalci ili amateri, još gori onaj isti žar za lepotom fudbalske igre…

Ljubenović kaže da je svestan da će njegove dve knjige izazvati lavinu komentara:

– Crvena zvezda i Partizan imaju deset miliona navijača i verovatno bi svako od njih napravio drugačiju knjigu o svom omiljenom klubu. Očekujem desetine pohvala i stotine kritika, i sve ih prihvatam, jer sam za sve što je u knjigama dobro ili loše isključivi krivac ja. Smatram da niko nema monopol na istinom o naša dva najbolja kluba pa tu ulogu nisam želeo ni ja da preuzmem. Knjige sam sačinio  isključivo po svom ukusu, jer da sam uvažio svaku želju oko toga koji bi igrač ili podatak trebalo da uđe u finalnu verziju ovo bi verovatno bile najopširnije knjige na svetu – ističe Ljubenović.

On ističe da se tokom rada iskristalisao i dodatni motiv:

Uvek kada gledam naše utakmice, a posebno Večiti derbi veoma me potrese nasilje na stadionima. Pomislio sam da bi ove knjige mogle da budu neka vrsta vaspitnog sredstva, čija bi uloga bila da deci objasni da voleti svoj klub ne znači mrzeti tuđi. Kao bivši sportista vaspitavan sam da nema lepše i plemenitije stvari na svetu od sporta, da je sportski protivnik rival, a ne neprijatelj. Mislim da smo te vrednost zanemarili i nadam se da će ove dve knjige uticati na najmlađe čitaoce da razumeju koliko je fudbal lepa igra, ali i da izrastu u pametne, plemenite ljude koji će umeti pristojno da se ponašaju na tribinama – smatra Ljubenović.

Knjige “Crvena zvezda, moj klub” i “Partizan, moj klub” mogu sve kupiti u svim knjižarama  Lagune.  U punom su koloru, na 160 strana , a cena je više nego popularna – 499 dinara.

Za SportJunior Bojan Ljubenović