Igraj košarku i podrži obeležavanje Svetskog dana ginekološke onkologije

Ženski centar „Milica“ glavni organizator Svetskog dana ginekološke onkologije, 20. septembra, čijim će se povodom odigrati revijalna košarkaška utakmica, upućuje poziv javnosti, da svi zajedno podignemo svest o važnosti redovnog pregleda. Cilj obeležavanja ovog dana jeste da razvije svest kod žena o važnosti redovnih ginekoloških pregleda kako bi se rak otkrio na vreme i smanjila smrtnost po kojoj smo na 3. mestu u Evropi.

Svake godine, 20. septembar obeležava se u zemljama širom sveta, a u Srbiji će se premijerno organizovati ovog petka. U više od 30 država, Udruženja pacijenata, uz podršku porodica i bliskog kruga ljudi, u saradnji sa sportistima, javnim ličnostima iz sveta, kulture, medija, zabave, predstavnicima Ministarstava sporta i zdravlja, onkolozima, igraju revijalne utakmice simbolizirajući zajedništvo u borbi sa ginekološkim karcinomima.

Ženski centar „Milica“, udruženje osnovano sa ciljem unapređenja života i zdravlja žena, utakmicu i okupljanje povodom obeležavanja 20. septembra, organizovaće na Otvorenim košarkaškim terenima KK Crvena zvezda na Malom Kalemegdanu, u 12 časova.

Okupljanje će biti i edukativnog karaktera. Naime, utakmicu, u kojoj će učestvovati predstavnici Ministarstava zdravlja i sporta, Instituta za javno zdravlje, Udruženja pacijenata,omladine, ginekologa-onkologa kao i  javne ličnosti iz medija, kulture, sporta, završiće devojčice koje simbolizuju budućnost koja treba biti edukovana na vreme, svesna važnosti prevencije i brige o sebi.

Ženski centar „Milica“ je humanitarno, neprofitno udruženje koje postoji 10 godina sa ciljem unapređenja kvaliteta života i zdravlja žena, sa posebnim akcentom na pomoć i podršku obolelima od raka i njihovim porodicama. Iza ovog udruženja stoje mnoge uspešne akcije i kampanje, od kojih su najpoznatije:

Daj snagu”– prikupljanje kose i pravljenje perika za žene obolele od raka dojke

Daj pedalu raku– biciklistička vožnja podrške koja se 5 godina sprovodi u oktobru u preko 20 gradova u Srbiji uz institucionalnu podršku Ministarstva Zdravlja, MOS, IJZ BATUT.

Veruj svojim rukama– Obuka slepih i slabovidih žena samopregledu dojke koja se već 3 godine sprovodi u saradnji sa Savezom slepih Srbije pacijenata sa ginekološkim karcinomom) i ED Srbija. Članice RSK-a za podršku pacijenata pri Ministarstvu zdravlja

Dobitnici smo plakete “Kapetan Miša Anastasijević” za unapređenje kvaliteta života i zdravlja žena Srbije.

Mali Kalemegdan, tereni KK Crvena Zvezda, 12 časova, 20. septembar

Budi podrška na utakmici u kojoj svi zajedno činimo tim koji pobeđuje  ginekološki karcinom