Fudbaler i samuraj, a pre svega glumac! Petar Strugar

Moša, fudbaler ekipe koja je ostvarila jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog fudbala, i Vladica buntovni karatista i moderni samuraj, u telu jednog čoveka…Verujemo da slučajnost ne postoji kada za dve velike sportske uloge izabereš jednog glumca. Osnova takvog odabira je sigurno u požrtvovanosti, predanom radu, i u ljubavi prema sportu. Petar Strugar, fudbaler i samuraj, a pre svega glumac!

 

Kako su izgledale pripreme za uloge sportista?

Za „Jesen samuraja“ su pripreme bile intenzivnije, trajale su godinu i 8 meseci i imao sam po dva treninga dnevno. „Montevideo“ je bio malo lakši jer je ipak timski sport u pitanju i nisam morao sve sam da radim i dosta su mi pomagale kolege. U sportskom smislu „Jesen samuraja“ mi je bila definitino komplikovanija priprema jer sam morao sve sam da radim.

 

Sem kroz uloge sportista, koliko je sport zastupljen u tvom privatnom životu?

Sport je sastavni deo mog života, način mog života, bio oduvek i verujem da će biti zauvek. Izuzetno volim sport i rado se bavim sportom.

 

Koliko je bitan za sam glumački poziv?

Fizička sprema je za glumce, naročito za mlade glumce, veoma bitna stvar, jer kada je glumac fizički spreman, lakše mu je da se bavi glumom i ulogom. Što bi rekao profesor Boro Stjepanović  „Prav čovek može da igra grbavog, ali grbav ne može pravog“.

 

Koliko je zastupljen u školovanju glumaca?

Veoma! Na Fakultetu dramskih umetnosti imamo četiri, da kažem, fizička predmeta. To su scenska borba, scenska akrobatika, scenski pokret i balet.

 

Da si odlučio da budeš sportista a ne glumac, kojim bi se sportom bavio, i koji sport najvatrenije pratiš?

Odbojka definitivno! Sport ne pratim, sportom se bavim.

 

Šta sada radi Petar Strugar? I imaš li neku poruku za naše mlade čitaoce?

Trenutno malo odmaram i pripremam jednu putopisnu emisiju. A čitaocima mogu da poručim, bilo da žele da budu sportisti ili glumci, ili bilo šta drugo,

NIKAD NE ODUSTAJTE!

Foto: Marko Vlaović