Fudbal – po mišljenju mnogih najvažnija sporedna stvar na svetu

Verujemo da formirani sportisti, i deca koja treniraju, znaju sva pravila sporta koji treniraju, ali kako bismo olakšali navijanje, i možda približili deci koja se razmišljaju da li je određeni sport za njih, odlučili smo da vam predstavimo pojedinačno sportsku disciplinu što detaljnije možemo! U tome nam je pomogla Profesor Tatjana Stanković, koja će za vas obraditi po jedan sport. Pogledajte prethodne ekipne i spremite se uskoro za individualne!  Uživajte!

Danas vam predstavljamo još jedan ekipni sport! FUDBAL!

Fudbal je ekipni sport koji igraju dve ekipe od po 11 igrača. Cilj igre je da se lopta ubaci u protivnički gol i pobednik je ona ekipa koja postigne više golova.
Nijedan igrač, osim golmana, ne sme da dodirne loptu nijednim delom ruke, osim ramenom. Jedino kad se izvodi aut, loptu igrač ubacuje u igru sa obe ruke. Pored golmana, u fudbalu imamo još napadače, koji se trude da postignu gol, vezne igrače, ili igrače sredine terena i bekove ili odbrambene igrače, koji pokušavaju da spreče postizanje gola.
Teren za fudbal je dugačak 90-100 metara, a širok 65-75 metara, a podloga je travnata. Sredina terena je obeležena krugom poluprečnika 9,15 metara. Na obe strane terena nalazi se gol, dužine 7,32 metra i visine 2,44 metra. Kazneni prostor je pravougaonik dimenzija 16,5 sa 40,3 metra. Unutar tog prostora je mesto sa kog se izvodi kazneni udarac “jedanaesterac“, udaljen 11 metara od gola. Ovaj udarac se dosuđuje ako je nad igračem napravnjen prekršaj u kaznenom prostoru.
Utakmica se sastoji iz dva poluvremena od po 45 minuta, a između je pauza od 15 minuta. Ako na kraju utakmice rezultat bude nerešen, igraju se produžeci od 15 minuta, a ako i tad nema pobednika, šutiraju se jedanaesterci.
Fudbalsku utakmicu sude trojica sudija. Sudija za teže prekršaje može igraču da dodeli žuti ili crveni karton.
Igrači nose jednobrazne dresove, čarape do kolena-štucne, ispod kojih su štitnici za potkolenice i kopačke, specijalne patike za igranje fudbala na travi.
Fudbal je jedna od najpopularnijih sportskih igara kod nas i u svetu i zovu je “najvažnijom sporednom stvari na svetu“.