Dimitrije Rističević: Reprezentacija uvek ide na pobedu

Univerzitetska vaterpolo reprezentacija Srbije nalazi se u kineskom Tajpeju na Univerzitetskim igrama, gde će pokušati da poprave prethodni rezultat, kada su pre dve godine zauzeli četvrto mesto. Našu selekciju sa klupe predvodi Dejan Savić, a jedan od debitanata na Univerzijadi u srpskom timu je i Dimitrije Rističević.  Golman je nedavno diplomirao na Alfa Univerzitetu Menadžment u sportu, a nakon  igara u Kini će znati gde nastavlja karijeru.

Univerzijada je i najveće sportsko takmičenje, koje se organizuje na svake dve godine, a 2015. Srbija je u meču za bronzu poražena od Sjedinjenih Američkih Država, kakva očekivanja imate od ovog takmičenja?

„Mogu da kazem da očekujem da vidim kako ce izgledati, sistem, turnir, kompleks, gde ćemo igrati i gde ćemo biti smešteni. Nikada pre nisam učestvovao na Univerzijadi, a očekujem da ćemo uz našu dobru partiju postići i dobar rezultat, jer idemo sa dobrom ekipom i mislim da možemo da dođemo do najvišeg cilja, da osvojimo Univerzijadu“, rekao je Rističević, a zatim prokomentarisao grupu i najvećeg protivnika na turniru:U grupi smo sa Južnom Afrikom, Kanadom i Mađarskom. Tu nam je sigurno najveći protivnik Mađarska. Zemlja koja nam je tu u komšiluku i  sa kojom se stalno susrećemo u završnicama. Sa njima ćemo igrati u grupi a posle i ukrštanjem u polufinalu. Tako da bih njih izdvojio kao neke najveće favorite“.

Ovog leta, nakon obaveza u seniorskoj reprezentaciji, selektor Dejan Savić je odlučio da sa studentima putuje na Univerzitetske igre. Koliko je vama, igračima, značio dolazak Savića?

„Sigurno da je dosta značio. Ne mogu reći da je bilo ko drugi selektor, da bi bilo opuštenije i da ne bi dali svoj maksimum, ali samim tim što je on selektor A reprezentacije  i da je pošao sa nama to znači da i mi nešto vredimo i da hoće da nas proveri da vidi ko je spreman  za A selekciju. Tako da mislim da neće nedostajati motiva i da će njegova uloga biti presudna da se odigra na maksimalnom nivou“, istakao je reprezentativni golman, a na spisku selektora za učešće na 29. Univerzijadi su igrači koji su bili deo A selekcije:Spisak se već znao i mi smo trenirali skoro celog leta zajedno, osim Radojevića i Drašovića, koji su igrali Svetsko juniorsko prvenstvo. Tako da se mi svi odlično poznajemo i ne treba nam puno da se uigramo, što se toga tiče nema problema“.

Razlika u pripremnom periodu  i igranja za seniorsku i univerzitetsku reprezentaciju postoji, ali to igračima nije bila otežavajuća okolnost.

„Ne  mogu tačno da kažem jer je univerzitetska došla posle svih priprema koje smo imali za Svetsko prvenstvo, pa nam ne treba puno da se pripremamo jer smo već prošli bukvlano cele pripreme. A da imamo samo Univerzijadu mi bi se drugačije pripremali, jer smo sada maltene spremni“. Takođe, postoji razlikama i u pripremama za Svetsko prvenstvo, kroz koje su ovi igrači prošli, i kada se pripremaju za takmičenje od manjeg značaja: „Mi kao reprezentacija uvek idemo da pobedimo. Sad  sigurno da postoji veća doza energije i veće koncentracije koju uneseš u pripreme ili motivacija kada ideš na Svetsko prvenstvo ili veće takmičenje nego Univerzijadu, ali znam da većina mojih saigrača i ja ne volimo da izgubimo ni u kartama ili u tako nečemu a ne u vaterpolu, tako da videćemo kako ćemo ići tamo, sigurno opuštenije nego na Svetskom, ali ćemo dati svoj maksimum da osvojimo Univerzijadu“.

 

Koje su najveće prednosti srpske reprezentacije u Kini?

„Sigurno da je naša prednost što smo svi igrači prošli pripreme sa A reprezentacijom za Svetsko prvenstvo, što znači da smo spremni. Svi se dobro poznajemo i imamo pobednički mentalitet. To bih izdvojio kao našu prednost u odnosu na rivale, neće biti lako sigurno, jer su se ekipe spremale za Univerzijadu i dolaze u dobrim sastavima ali ja očekujem da ćemo doći do završnice turnira i da ćemo uzeti medalju a ja se nadam zlatnu“, istakao je Rističević i lične želje u Kini.

Rističević je u prethodnoj sezoni debitovao u inostranstvu, igrao je u francuskom Marseju, i nosi pozitivna iskustva iz tog kluba i lige.

„Njihova reprezentacija  je zabeležila i mislim da im je to jedan od najvećih uspeha, plasman na Olimpijadi. Oni su jedna osrednja reprezentacija, ne znam ni kako da ih ocenim. A prvenstvo i liga, mogu da kažem da bi Partizan i sada sa ovim sastavom osvojio to prventvo. Ulažu dosta, dovode strance mislim da su treća ili četvrta zemlja u Evropi po ulaganju iako im reprezentacija nije nekog velikog kvaliteteta. Više ulažu nego Španci, a oni su bolji od njih. Nisam prezadovoljan treninzima i nivoom vaterpola ali ne mogu da kazem da se ne trude i ne vole taj sport“. Međutim, situacija u njhovom i našem vaterpolu nije za poređenje, a vaterpolo budućnost u Srbiji nije sjajna: „Mislim da i dalje imamo velike šanse da budemo pri vrhu ali sve manje jer nam je klupski vaterpolo na veoma niskom nivou i mislim da što godine odmiču da će sve biti teže i teže da se rodi i napravi jedan Filipović, Prlainović ili Pjetlović iz naših klubova, jer nema sredstava, a svake godine nam je sve lošije prvenstvo, a to je najbitnije da bi igrači stasali zajedno. Najbitnije je da do 22., 23. godine budeš u Partizanu, Zvezdi ili u bilo kom klubu u Srbiji gde će naš trener voditi računa, a ne da naši igrači odlaze sa 18, 19 godina u inostranstvo gde je to prerano i ostaju im još dve, tri godine da sazreju u nekom domaćem klubu i da igraju tu, što nažalost nije trenutno moguće u Srbiji“.

Dimitrije je prvo trenirao plivanje, a onda je ugledao ostalu decu kako se igraju sa loptom, pa je promenio sport i ostao na vaterpolu. Kako savetovati decu, zašto baš vaterpolo?

„Pre svega zato što vaterpolo razvija telo i duh, zdrav je sport. Dosta naših vrhunskih sportista je krenulo da se bavi vaterpolom jer su imali problema sa gojaznošću  i sa kičmom, to savetuju lekari, da sve to voda leči, posle su zavoleli sport i ostali. Fudbal jeste najvažnija sporedna stvar na svetu i najrasprostanjeniji u medijima i svuda i deca sigurno da više vole da igraju fudbal i trče za loptom. Ali,  pre svega smo zemlja vaterpola, uspešni smo u tome, mogu da razviju pobednički mentalitet da upoznaju dosta prijatelja, a i samim tim da budu najbolji na svetu što možda u drugim sportovima, konkretno u fudbalu gde mogu da zarade mnogo više para, ali nikada ne mogu da budu prvaci sveta“, savetovao je srpski golman decu prilikom odabira sporta“.

 

Foto; Privatna arhiva Dimitrija Rističevića