Dimitrije Levajac- sedamnaestogodišnji seniorski šampion Srbije i predvodnik nove generacije stonotenisera

Na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u stonom tenisu za takmičare do 21 godine, Srbiju je predstavljao sedamnaestogodišnji Dimitrije Levajac. Stonoteniser zrenjaninskog Stenesa, iako po godinama još uvek junior, postao je i šampion Srbije u seniorskoj kategoriji, a na šampionatu u Portugalu bio je jedan od najmlađih takmičara i na korak od podviga i plasmana u viši rang.

Ipak, Levajac ne žali previše za onim što je bilo u Portugalu, već na učešće gleda kao na veliku školu za buduća takmičenja.

Pa pre svega ovo Evropsko za mene nije bilo takmičenje od neke krucijalne važnosti, jer je to bilo takmičenje sa dosta starijim i iskusnijim igračima od mene. Nosim svakako izuzetno lepo iskustvo, jer je to moje prvo učešće na tom takmičenju. Ostaje žal za tim što nisam prošao u drugu rundu, ali to je sport. Nisam imao malo sreće u odlučujućim momentima i mislim da je u neku ruku presudilo to što sam išao bez trenera na to takmičenje“.

U Srbiji smatraju da je jedan od predvodnika nove generacije uspešnih stonotenisera, a sa 17 godina već je naučio da kontroliše pritisak velikog takmičenja.

Nisam osećao nikakav pritisak, pošto sam bio jedan od najmlađih tamo i nisam imao prevelika očekivanja. Ovo će mi dosta služiti u budućnosti zbog iskustva i naravno zbog toga što sam video druge igrače kako igraju i moći ću da se bolje pripremim u narednim mečevima protiv njih“.

Ovim sportom, perspektivni srpski reprezentativac počeo je da se bavi u Rusiji, a za stoni tenis se odlučio nakon saveta doktora.

Stoni tenis sam počeo da igram iz razloga što sam imao dioptriju i doktor mi je preporučio da igram sport gde je loptica mala i brza. S obzirom da sam tad živeo u Moskvi, nisam mogao da priuštim sebi da igram veliki tenis, jer je mnogo skup sport, a i u blizini mesta gde sam živeo postojao je stonoteniski klub. Tako sam i odlučio“.

Ove godine, želje i ciljevi su porasli, pa tako Dimitrije trenira i igra da bude u 10 najboljih juniorskih stonotenisera Evrope.

Od ove sezone očekujem i to mi je velika želja, da se plasiram na juniorski top 10 Evrope. I naravno da odigram sva takmičenja na što boljem nivou, takođe, će mi cilj biti da se što bolje pripremim i odigram juniorsko Evropsko prvenstvo koje će ove godine biti u Ostravi, u Češkoj. Neki ciljevi u budućnosti će mi biti da zaigram za reprezentaciju na velikim takmičenjima i da tamo prikazujem što bolje rezultate. Još jedna zelja mi je da zaigram u jednoj od najboljih evropskih liga poput najbolje Nemačke (Bundeslige)“.

Zdrav rivalitet vlada i u ovom sportu, pa tako Dimitrije najvećim rivalima smatra momke sa kojima svakodnevno trenira.

Najvećim rivalima u Srbiji smatram momke iz Zrenjanina, sa kojima sada treniram, pored njih verovatno Katića, Kostadinovića, Crepulju i Nađ Nemedija. U Evropi, trenutno imam dosta rivala, ali verovatno su najbolji među njima Moregbard (Švedska), Sidorenko, Kacman, Grebnjev (Rusija), Stumper (Nemačka) i Kulcicki (Poljska)“.

Od velikog broja osvojenih medalja, teško je bilo izabrati onu najdražu, a jedna od poslednjih zlatnih, a opet prvih u seniorskoj konkurenciji, ipak Dimitriju sija sjajnije.

Pa rekao bih da nemam omiljenu medalju, ali sigurno jedne od njih su mi zlato u singlu na državnom seniorskom prvenstvu, bronza na Balkanijadi U21, takođe, skoro sve medalje na međunarodnim turnirima (pro turevima) uvrštavam među najdraže. Omiljeni turnir mi je Otvoreno prvenstvo Italije, pošto sam na njemu postigao najviše uspeha do sad i naravno Evropsko prvenstvo, pošto to svakako nosi najveći značaj. Lepih trenutaka je bilo dosta, ali trenutak koji mi je ostavio najveći utisak bila je pobeda protiv svetskog juniorskog broja jedan u tom trenutku, Thakkara iz Indije

Kao i svakom školarcu, teško je usklađivati profesionalne obaveze sa učenjem, ali mu polazi za rukom kako bi imao više vremena za trening.

Naravno kad ne osvajam medalje, osećam neku vrstu tuge ali mi to daje još veći podstrek da što bolje treniram i da se što više posvećujem stonom tenisu. Naporno je usklađivati školu i sport, ali se trudim da što racionalnije trošim vreme, to jest da što brže rešavam probleme u školi i da imam više vremena za trening“.

Kad odraste, Dimitrije ima jasne ciljeve: „Voleo bih da budem vrhunski sportista i naravno postižem što bolje rezultate u tome čime se bavim“, zaključio je sedamnaestogodišnji seniorski šampion Srbije, Dimitrije Levajac.

foto: STSS; ITTF