Danas vam predstavljamo odbojku

Verujemo da formirani sportisti, i deca koja treniraju, znaju sva pravila sporta koji treniraju, ali kako bismo olakšali navijanje, i možda približili deci koja se razmišljaju da li je određeni sport za njih, odlučili smo da vam predstavimo pojedinačno sportsku disciplinu što detaljnije možemo! U tome nam je pomogla Profesor Tatjana Stanković, koja će za vas svake nedelje po jedan sport obraditi. Uživajte!

Danas vam predstavljamo jedan divan ekipni sport! ODBOJKA!
14918992_1001234486652580_5896992458384944409_o
foto: SportJunior

Odbojka je ekipna igra u kojoj je cilj prebaciti loptu preko mreže na protivničku stranu. Igra se na terenu dimenzija 18×9 m, na sredini kojeg je razapeta mreza koja je široka 1 m, a dugačka 9,5 m. Gornja ivica mreže za muškarce je na visini od 2,43 m, a za žene na 2,24 m. Na tri metra od mreže nalazi se linija koja razdvaja zonu napada I odbrane. Znači zona napada je dugačka 3 m, a zona odbrane 6 m.Odbojku igraju dve ekipe sa po 6 igrača. Svaki igrač ima određenu ulogu u timu. Jedan ima zadatak da podiže loptu, drugi da smečuje, a treći da prima servis, četvrti da blokira protivnički udarac, itd..

Odbojkaška lopta je iste veličine i za muškarce i za žene, ima obim od 65 do 67 cm i teška je od 260 do 280 grama.  Najčešće je napravljena u tri boje: bela, žuta i plava, ili bela, zelena I crvena. Igrači smeju loptu u jednom poenu da udare najviše tri puta, tj. treći udarac mora da ide preko mreže. Isti igrač ne sme loptu da udari dva puta za redom, osim ako se lopta odbila od bloka.

Igači u toku igre ne smeju da dodirnu mrežu, ako se to desi, protivnički igrači osvajaju poen. Takva greška se naziva “pecanje”.

Igra počinje servisom, koji se izvodi sa osnovne linije i igrač mora da prebaci loptu preko mreže u protivničko polje. Lopta može da dodirne mrežu I pređe. Osnovna linija je linija koja je paralelna sa mrežom I udaljena 9 m od nje.

15068293_1011247118984650_6464672045763395117_o
foto: SportJunior

Igrači igraju u dresovima koji su iste boje, majica i šorts. Takođe nose patike koje su napravljene tako koliko mogu štite skočne zglobove I stopala zbog čestih skokova u toku igre. Na kolenima nose štitnike, jer su česti padovi baš na kolena. Isto tako, može se videti da su igračima često prsti umotani u flastetre, tj.bandažirani. To je zbog velikog opterećenja koje trpe prsti, pošto se veliki broj odbijanja lopte obavlja baš prstima šake, pa su i česte povrede prstiju.

U odbojkaškoj ekipi postoji jedan igrač koji se zove libero i koji je prepoznatljiv po tome što nosi dres koji je drugačije boje od dresova ostalih članova njegovog tima. Libero sme da igra samo u zoni odbrane i zadužen je da prima servis i smeč. Obično je nižeg rasta u odnosu na ostale igrače.

Igrači su u toku igre raspoređeni tako da tri igrača stoje u zoni napada, a tri u zoni odbrane. Posle svakog osvojenog poena, pomeraju  se u smeru kazaljke na satu za po jedno mesto. To se zove rotacija.

Odbojkašku utakmicu sudi jedan glavni sudija, koji stoji pored mreže na postolju tako da nivo njegovog vidnog polja bude oko 50 cm iznad nivoa mreže, da bi imao bolji pregled terena. Preko puta njega stoji pomoćni sudija I ima jos 2 ili 4 linijskih sudija, koji su zaduženi da gledaju linije terena I da procene da li je lopta u autu ili nije. Lopta je u autu ako celim obimom dodakne teren van ograničenih linija.

15135596_10154835267943678_1309095631_n
foto: Jovana Mijačević privatna arhiva

U odbojci je dozvoljeno loptu odbiti šakama, pesnicom, podlakticom, nadlakticom, ako se desi nekad i ramenom i takođe je dozvoljeno odbiti loptu nogom, ako igrač nema nikakvo drugo rešenje da spase loptu da ne dodirne pod.

Ekipa koja prva osvoji tri seta dobila je meč. Svaki set se igra do 25 poena. Ako se desi da je rezultat 2:2 u setovima, igra se peti odlučujući set do 15 poena. Taj set se zove „taj brejk“ set.

Odbojka je sport koji se igra na Olimpijskim igrama. Veoma je zastupljen u  školama kod nas. Postoji, takođe, veliki broj klubova koji treniraju decu od malih uzrasta, pa sve do seniora.

Za SportJunior Prof. Tatjana Stanković