BOJAN ZDELAR NA VRHU EVROPE

Pre dve i po godine, čitaoci našeg portala bili su u prilici da se upoznaju sa ovom mladom nadom srpskog kajaka. Danas je devetnaestogodišnji Bojan Zdelar postao prvak Evrope, na svom prvom takmičenju u kategoriji mlađih seniora i to u disciplini K1 1000m.

U Poljskoj, na regatnoj stazi u Račicama, u toku je Evropsko prvenstvo u kajaku i kanuu za juniore i mlađe seniore. U kvalifikacionom delu programa, srpske postave zabeležile su sjajne rezultate i gotovo u svim disciplinama izboren je plasman u finale. Danas su na programu bile finalne trke na 1000m, gde je u juniorskoj kategoriji (2001. i 2002. godište) , Dimtrije Novaković (K1 1000m) zauzeo 9. mesto. Na startu finalne trke na 1000m bio je i naš dvosed u sastavu Nikola Perak i najbolji kadet Srbije Vuk Miletić, koji su kroz cilj, takođe prošli kao deveti. Dvosed mlađih seniora, Nikola Rasulić i Anđelo Džombeta, zauzeli su sedmu poziciju u finalu.

Najveću radost našem nacionalnom timu, ali i navijačima koji su stigli iz Srbije, priredio je maestralni Bojan Zdelar, koji je već trkama u kvalifikacijama najavio da je najozbiljniji kandidat za zlatnu medalju. Zdelar je do zlatne medalje stigao ubedljivom vožnjom u finalu koje je izveslao za 3:28.015, što je najbrže vreme ikada izveslano u finalima Evropskih prvenstava.

Osećaj je fenomenalan mada se utisci još nisu slegli. Ovo mi je peta evropska medalja. Par puta mi je za veoma malo izmaklo zlato, tako da sam veoma srećan što je konačno došlo i mojih pet minuta!”, izjavio je Bojan posle dodele medalja za zvanični portal Kajakaškog saveza Srbije.

Bojana Zdelara sutra čeka još jedno finale, za kojese izborio ubedljivim prvim mestom u kvalifikacionoj grupi, tako da se opravdano nadamo da ćemo ovog zlatnom momka još jednom na ovom Evropskom prvenstvu videti sa zlatom oko vrata.

Finalne trke na 500m i 200m veslaju se u nedelju, a za Srbiju će u finalu nastupiti:

JUNIORI:

Olivera Mihajlović K1 500m

Olivera Mihajlović i Anastazija Bajuk K2 500m

Aleksandar Perović K1 500m

Željana Petrović K1 200m

MLAĐI SENIORI:

Bojan Zdelar K1 500m

Marija Dostanić K1 500m

Marija Dostanić i Biljana Relić K2 500m

Stefan Vrdoljak, Anđelo Džombeta, Nikola Rasulić, Mihailo Subotić K4 500m

Biljana Relić K1 200m

Strahinja Stefanović K1 200m.

 

FOTO: Nebojša Radović / KSS

Autor: Daliborka Delibašić