Badmintonci odlični na turnirima u Grčkoj

Srpski badmintonci bili su veoma uspešni na turnirima u Grčkoj. Sergej Lukić i Mihajlo Tomić osvojili su zlatu medalju u muškom dublu, na Hellas Junior International 2018, dok su na turniru za mlađe kategorije, Hellas Youth International 2018 osvojili osam medalja, od toga četiri zlatnih odličja.

Na turniru Svetskog juniorskog kupa, koji je održan u gradu Sidorokastru, naši petnaestogodišnjaci su slavili u konkurenciji četiri godine starijih takmičara. Na turniru je učestvovalo oko 150 igrača, iz 20 država.

Sergej i Mihajlo su u finalu savladali dubl iz Italije, Enrika Baronija i Đovani Totija (2:1). Odlučujući set, srpski badmintonci su rešili u svoju korist rezultatom 25:23. Do trofeja, oni su bili bolji od domaćina, Hristosa Kaniourasa i Nikolaosa Lakakisa (2:0) u prvom kolu, zatim su savladali Špance Huan Monro i Karlos Piris (2:0) u drugom kolu, pa Rumune Paul Harangus i Daniel Popesku (2:0) u četvrtfinalu. U polufinalu, sa 2:0 trijumfovali su protiv Engleza Džejm Lin i Brandon Zi Hao Jap. Ovom medaljom, Lukić i Tomić su postali najmlađi srpski badmintonci koji su trijumfovali na turniru Svetskog juniorskog kupa.

Ostali učesnici su takođe imali zapažene rezultate. Sara Lončar i Minja Milovanović su u ženskom dublu, poražene u meču za polufinale, dok je Sara u mešovitom dublu sa Tomićem poražena u osmini finala. U toj rundi je i Lukić završio učešće u singlu, a Sara i Minja u pojedinačnoj konkurenciji, poražene su kolo pre, odnosno u šesnaestini finala.

U istom periodu, održan je turnir i za mlađe kategorije, do 11, 13 i 15 godina. Prvu zlatnu medalju osvojio je Viktor Petrović, trijumfom u finalu protiv Aleksandra Jovičića. Oni su slavili i u muškom dublu, dok je u mešovitom, sa Anđelom Vitman, do zlatne medalje došao Jovičić. Anđela je na turniru došla i do srebra u ženskom dublu, sa Sanjom Perić. U muškom singlu, zlato je osvojio Uglješa Mihajlović, a vicešampioni na turniru su bili Mihajlo Vig i Marija Samardžija, u mešovitom dublu. Još jedno odličje za sprsku selekciju je osvojila Lana Pavlović, ona je u ženskom dublu sa Grkinjom Varvarom Arhitektonidou, došla do bronze.

Ostali predstavnici Srbije, koji nisu došli do medalje, prikazali su takođe dobru igru. Vanja Rašeta je stigao do četvrtfinala, u dublu sa Rusom Timurom Kiselevim i u miksu sa Sanjom Perić, dok je u singlu  takmičenje završio u grupnoj fazi. Nina Bogdanović je u osmini finala poražena od potonje šampionke,  Turkinje Nisanur Tancer. U ženskom dublu igrala je sa Aleksandrom Čiosom iz Rumunije i takmičenje završila u četvrtfinalu, a u miksu je sa Viktorom Petrovićem poražena na startu. Vuk Dimitrijević je došao do četvrtfinala muškog singla i dubla, a u miksu je Vuk sa i Mionom Filipović poraženi u prvom kolu. Mara Batar je takmičenje završila među osam najbolje plasiranih i u ženskom singlu i u dublu, u kom je igrala sa Marijom Samardžijom. Miona Filipović je poražena u eliminacionoj fazi single, a u dublu je sa Mašom Aleksić došla do četvrtfinala. Maša je u singlu takmičenje završila u osmini finala, a u mešovitom dublu, sa Uglješom Mihajlovićem u četvrtfinalu.

Foto: badminton.org.rs