Badminton reprezentacija najtrofejnija na Evropskom kupu

Srpska juniorska reprezentacija u badmintonu nadmetala se na Evropskom kupu za takmičare do 17 godina VICTOR Polish U17 International 2019, u Poljskoj, a sjajne rezultate i odlične partije postigli su Sergej Lukić, Mihajlo Tomić, Sara Lončar i Anđela Vitman. Srpski reprezentativci osvojili su dve zlatne i dve srebrne medalje, a Srbija je time na kraju i ponela zvanje najuspešnije nacije na turniru u konkurenciji 220 takmičara.

Najpre je muški dubl, Lukić/Tomić došao do zlata. U finalu su nakon preokreta savladali nemački dubl Malik Burakadi, Kian Ju Oei (2:1). Pre njih, bili su bolji u prvom kolu takođe od Nemaca Rasmusena Homelgrada i Tobijasa Mikela sa (2:0), zatim su savladali poljsku kombinaciju, Dominika Kvintu i Pijotra Liska sa (2:0), u četvrtfinalu su bili bolji od austrijskog para, Armina Sarosa i Kristijana Tomića rezultatom (2:0) i zatim su u polufinalu trijumfovali protiv još jednog dubla iz Nemačke, Jonatana Drespe i Jarnija Šlevoigta sa (2:0).

U konkurenciji mešovitih dublova, oba para stigla su do finala, a zlato je bez borbe pripalo Tomiću i Vitmanovoj, koji su do titule u Poljskoj stigli nakon što su na startu savladali Slovake Simeonu Suči i Sofiju Slosiarikovu sa (2:0), zatim su bili bolji od Engleza Samuela Džonsu i Hrvatice Sunčice Sertić (2:0), u četvrtfinalu su bili bolji od domaće kombinacije, Mikolaja Šimanovskog i Julije Prokopčuk (2:0), a u poslednjem okršaju savladali su Čehe, Adama Ehmu i Katerine Valentove  rezultatom (2:1). Lončarova i Lukić su, zbog zamora Sergeja predali finale, a na putu do istog stigli su nakon startih pobeda protiv dva domaća dubla, Piotr Liska i Ana Čuhrom sa (2:0) i David Perkovski i Marina Kovalčuk rezultatom (2:0), u četvrtfinalu su rezultatom (2:1) bili bolji od nemačke kombinacije, Jarnija Šlevoigtua  i Julije Majer, dok su u polufinalu trijumfovali nad takmičarima iz Španije, Jakob Fernandez i Lucija Rodrigez, sa (2:1).

Lukić je takođe igrao i u singlu, gde je došao do vicešampionskog zvanja. Bolji od Sergeja u meču za titulu bio je Nemac, Kian Ju Oeia sa (2:1). Do tog okršaja,  Lukić je stigao bez izgubljenog seta. Redom je bio bolji od Poljaka Davida Perkovskog (2:0), Piotra Neinkea (2:0),  Simona Slepeckog (2:0), Andržeja Nikiporuka (2:0) i u polufinalu od Nemca Tobijasa Mikela (2:0). U ženskom singlu, Sara je ostala bez odličja porazom u polufinalu od Ane Setien iz Španije rezultatom (2:0), dok je Anđela zaustavljena u osmini finala takođe od takmičarke iz Španije, Lucije Rodrigez sa (2:1). U dublu, Lončareva i Vitman stale su u četvrtfinalu, gde su poražene od potonjih šampionki, dubla iz Engleske, Lise Curtin i Gauri Šidhev (2:0).

Foto: sportskisavezbeograda.org.rs