Badminton reprezentacija do 17 godina vicešampion Evrope

Srpska badminton reprezentacija do 17 godina osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Poljskoj. Reprezentacija koju čine Sara Lončar, Anđela Vitman, Nina Bogdanović, Mihajlo Tomić, Sergej Lukić i Aleksandar Jovičić, nakon istorijske medalje za Srbiju, očekuju i individualne borbe na šampionatu Evrope. Sjajnu generaciju badmintonaca u poljskom gradu Gniezno predvodi stručni štab- glavni trener Milan Barbir i pomoćni treneri Dragan Antić i Nikola Mijačić.

Na korak od najsjajnije medalje, Srbiju je zaustavila reprezentacija Danske, a naš tim bio je oslabljen zbog povrede Sare Lončar. Najpre su Tomić i Vitmanova doneli prednost pobedom u mešovitom dublu. Oni su bili bolji od Vilijama Kriger Boa i Emilije Nešić sa 2:0 (22:20, 21:11). U singlovima, danski takmičari su bili uspešniji, te su došli do prednosti. Mads Juel Muler bio je bolji od Jovičića sa 2:0 (21:13, 21:6), Ana Sis Riberg je savladala Ninu Bogdanović takođe sa 2:0 (21:5, 21:8), a Danskoj je muški dubl, Vilijam Kruger Bo i Viktor Ording Kaufman, trijumfom nad Tomićem i Lukićem sa 2:0 (21:14, 21:18) i doneo zlatno odličje krajnjim rezultatom 3:1.

Na šampionatu u Poljskoj, srpska reprezentacija je bila sigurna u grupnoj fazi. Na otvaranju turnira savladana je Finska sa 4:1, a identičnim rezultatom bili su bolji i u drugom kolu od Italijana. Za prvo mesto u grupi bili su bolji od Republike Irske rezultatom 4:1, a zatim je usledio neizvestan četvrtfinali duel sa Englezima. Vodila je Srbija sa 2:0, ali je treći nosilac na turniru smanjio zaostatak nakon predaje Sare Lončar, pa su u muškom dublu  ušli znatno motivisanije. Došli su Englezi do prvog seta, i bili blizu petog meča, ali su Mihajlo i Sergej preokretom obezbedili plasman u polufinale. Tamo ih je čekala Ukrajina, koja je savladana sa 3:1, pa je medalja već bila obezbeđena.

 

Foto: badminton.org